Mali: Počinje isplata naknada zaposlenim trudnicama!
Foto: Kurir

Lepa vest za bivše trudnice

Mali: Počinje isplata naknada zaposlenim trudnicama!

Beograd -
Siniša Mali je objasnio da se to se odnosi na zaposlene trudnice kojima grad dotira naknadu na zaradu u iznosu od 35 odsto za period od oktobra 2010. do decembra 2013. godine u iznosu od 253 miliona dinara

BEOGRAD - Grad Beograd počinje isplatu naknada zaposlenim trudnicama od oktobra 2010. do decembra 2013. godine u iznosu od 253 miliona dinara, a prema spiskovima dobijenim iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, najavio je predsednik Privremenog organa Siniša Mali.

Siniša Mali je objasnio da se to se odnosi na zaposlene trudnice kojima grad dotira naknadu na zaradu u iznosu od 35 odsto.

Naknada se, kako je navedeno u saopštenju, odobrava za vreme privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa trudnoćom zaposlenoj trudnici.

Taj oblik zaštite može ostvariti zaposlena trudnica sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda prijavljenim zaključno sa 31. decembrom godine koja prethodi godini u kojoj je otvoreno trudničko odsustvo, bez obzira na sedište poslodavca.

Realizacija dodatne isplate 35 odsto naknade zarade obavlja se bez podnošenja posebnog zahteva trudnice odnosno poslodavca, a na osnovu podataka koje odgovarajuća služba Gradske uprave preuzima od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a po kojima je Republički fond već isplatio 65 odsto naknade zarade za bolovanje.

Naknada zarade za vreme privremene sprečenosti za rad do mesec dana, koja se isplaćuje iz sredstava poslodavca, nije obuhvaćena ovim oblikom zaštite.

Isplata naknade trudnicama vrši se preko poslodavca na način na koji se već isplaćuje naknada u visini od 65 odsto odnosno neto iznos trudnici, a porezi i doprinosi na odgovarajuće račune.

( RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track