MALI PREDUZETNIK: Odustao od ekskurzije da bi uštedeo za patke
Foto: Saša Pavlić

Ovo je najmlađi uzgajivač živine

MALI PREDUZETNIK: Odustao od ekskurzije da bi uštedeo za patke

Društvo -
Mateja Bogdanović (12) iz sela Veliki Krivelj od pete godine uzgaja ptice. Sam brine o stotinu njih, a štedi od užine kako bi kupio nove vrste
1 / 3 Foto: Saša Pavlić

BEOGRAD - Da je više ovakve dece...Retko ko se uskršnjim praznicima raduje kao Mateja Bogdanović (12) iz sela Veliki Krivelj kod Bora, najmlađi uzgajivač rasne živine u Srbiji, koji ne samo da sam vodi računa o svojim pernatim životinjama i njihovom podmlatku već vlada i svim tehnikama bojenja i ukrašavanja jaja!

Velika ljubav...Mateja sa omiljenom pticom
Velika ljubav...Mateja sa omiljenom pticom

Pripitomio morkeZahvaljujući živinskom fondu koji poseduje, a to je više od 90 morki, domaćih kokošaka, japanskih svilastih kokoši, domaćih i tovnih ćurki, mutavih i domaćih plovki, divljih pataka i kineskih labudastih gusaka, Matejina uskršnja korpa puna je jaja različitih vrsta, boja i veličina.- Ovo najveće je jaje kineske labudaste guske. Obična domaća patka daje svetlozeleno jaje, najmanje je od japanske svilaste kokoši, a najjače i, po mom mišljenju, najukusnije jeste guščije jaje. Trenutno imam ukupno 300 jaja, od kojih smo mama i ja markerima, voskom, lukovinom, travkama i komadićima luka ofarbali stotinak, dok iz drugih čekamo da se izlegnu pilići, pačići i gusčići - objašnjava nam jedan od najmlađih preduzetnika u Srbiji, koji od pete godine prikuplja živinu, u čemu mu pomažu mnoge starije kolege širom zemlje.

Jaja ima na pretek...Spreman za Uskrs
Jaja ima na pretek...Spreman za Uskrs

Kako kaže, najviše je pripitomio morke i ćurke, koje, čim ga ugledaju, krenu za njim i dođu da se maze.Mateja je učenik šestog razreda Osnovne škole „Đura Jakšić“, a kolika je njegova ljubav prema živini, pokazuje i podatak da svaki dinar koji dobije za užinu odvaja kako bi kupio neku novu vrstu živine.Ide na sajam živine- Sada sam rešio da odustanem od ekskurzije kako bih otputovao na novosadski sajam živine i kupio feniksa čokokua ili mandarinsku patku - rekao je ovaj vredni mladić, koji je spreman da se žrtvuje za svoj hobi, ali i da pokaže svoje preduzetničke sposobnosti.I stvarno, ljubav koju im ovaj budući veterinar svakog jutra pre polaska u školu pokazuje primetna je već na samom ulasku u kokošinjac.

Ponosni na sina... Nenad i Ivana Bogdanović
Ponosni na sina... Nenad i Ivana Bogdanović

„Kriv“ je crtani filmZBOG „RUŽNOG PAČETA“ ZAVOLEO PTICEPrvo sam se zainteresovao za svinje i krave, pa sam prošao „fazu“ dinosaurusa, da bih se posle gledanja crtanog filma „Ružno pače“ odlučio za živinu. Tada me je oduševila lepota labuda, pa sam poželeo da nađem sličnu vrstu. Ptice sam počeo da izučavam preko slikovnica, enciklopedija, knjiga i interneta - priča ovaj vredni dečak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track