Mali: Privremeni organa nije ukinuo finansiranje vantelesne oplodnje
Foto: Fonet

Neosnovane optužbe DS

Mali: Privremeni organa nije ukinuo finansiranje vantelesne oplodnje

Beograd -
Siniša Mali odbacio je danas kao lažne i licemerne optužbe Demorkatske stranke o "navodnom ukidanju" projekta finansiranja vantelesne oplodnje u glavnom gradu

BEOGRAD - Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali odbacio je danas kao lažne i licemerne optužbe Demorkatske stranke o "navodnom ukidanju" projekta finansiranja vantelesne oplodnje u glavnom gradu.

"Optužbe DS su vrhunac licemerja i zloupotreba ove izuzetno važne i osetljive teme", naveo je Mali, a saopštila Gradska uprava Beograda.

"Da budem jasan, u Beogradu ove godine od strane Privremenog organa nije ukinuto finansiranje projekta vantelesne oplodnje. Da budem još jasniji, ovaj projekat nije finansiran ni 2013. godine, kada je u Beogradu na vlasti bila upravo stranka koja danas širi dezinformacije", istakao je Mali.

Mali je naveo da je Grad Beograd finansirao treći pokušaj vantelesne oplodnje 2012. godine kada je rođeno je 28 beba od 132 urađena pokušaja.

"Grad Beograd je prestao sa finansiranjem projekta vantelesne oplodnje od januara 2013. godine zato što je Republička stručna komisija pri Ministarstvu zdravlja odlučila da, zbog ograničenih kapaciteta u zdravstvenim ustanovama koje vrše vantelesnu oplodnju, ne prihvati učešće Beograda u finansiranju trećeg pokušaja", dodao je Mali.

Objasnio je da to znači da Republički fond zdravstvenog osiguranja finansira na teritoriji čitave Srbije, uključujući i Beograd, prvi i drugi pokušaj vantelesne oplodnje, dok za treći pokušaj u Srbiji, nažalost, nema kapaciteta u zdravstvenim ustanovama.

"Kako bi svi razumeli, grad Beograd nema gde ni da finansira bilo koji pokušaj vantelesne oplodnje jer su kapaciteti na raspolaganju Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Dakle, nije problem u volji grada, niti u sredstvima već u kapacitetima koje ima Srbija", naveo je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track