Mandat nove vlade Srbije počinje polaganjem zakletve
Foto: Print

Uoči 27. aprila

Mandat nove vlade Srbije počinje polaganjem zakletve

Politika -
Na sednici parlamenta kandidat za predsednika vlade Aleksandar Vučić izložiće program vlade i predložiti njen sastav, a poslanici će istovremeno glasati o programu vlade i izboru predsednika i članova vlade

BEOGRAD - Nova vlada Srbije, koja treba da bude izabrana 27. aprila, mora u parlamentu da dobije podršku najmanje 126 poslanika, a njen mandat počinje da teče polaganjem zakletve.

Zakletva glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Na sednici parlamenta kandidat za predsednika vlade Aleksandar Vučić izložiće program vlade i predložiti njen sastav, a poslanici će istovremeno glasati o programu vlade i izboru predsednika i članova vlade.

Skupština pre izbora vlade treba da donese i nove zakone o vladi i o ministarstvima kojima će biti utvrđen broj članova i nazivi resora. Zakonom o ministarstvima obrazuju se ministarstva i posebne organizacije i utvrđuje delokrug rada i nadležnosti.

Novim zakonom treba da budu utvrđeni nazivi ministarstava i precizirano koje ministarstvo preuzima koji deo posla od ministarstava koja su činila prethodnu vladu, a koja eventualno neće biti identična. Zakonom o vladi uređuje se sastav i struktura vlade i preciziraju rokovi za donošenje novog poslovnika, kao i formiranje generalnog sekretarijata, savetnika, službi vlade i radnih tela.

Vlada Srbije nadležna je da utvrđuje i vodi politiku, izvršava zakone i druge opšte akte parlamenta, donosi uredbe i druge akte, predlaže parlamenti zakone i druga akta, usmerava i usklađuje rad organa državne uprave i nadzire njihov rad. Ustavom Srbije utvrđeno je da član vlade ne može da bude poslanik u republičkom parlamentu, skupštini autonomne pokrajine i odbornik u lokalnoj skupštini, niti član izvršnih organa na drugim nivoima vlasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track