MARIBORSKA CRKVA NA AUKCIJI: Početna cena skoro 2 miliona evra!

Neobična prodaja

MARIBORSKA CRKVA NA AUKCIJI: Početna cena skoro 2 miliona evra!

Planeta -
Crkva koja ima 1.500 kvadrata možda će postati tržni centar prenose hrvatski mediji

HRVATSKA - Na aukciji, koja je zakazana za 9. maj, na prodaju će biti ponuđena mariborska crkva čija je početna cena 1,7 miliona evra.

Crkva je izgrađena u mariborskom prigradkom naselju Košaki i nova je i nekorišćena a prodaje se zbog jedne od najvećih finansijskih afera Katoličke crkve.Mariborska nadbiskupija 90. godina osnovala preduzeće Ekonomski rast. Ta kompanija je je osnivala dva holdinga, Zvon 1 i Zvon 2, koji su radili kao investicioni fondova.Ušli su u sve moguće poslove, čak su bili i vlasnici telekomunikacione kompanije T-2. Ulagali su i u Hrvatskoj, na Braču su planirali da grade veliko apartmansko naselje, jedno su sagradili u Opatiji.

Ali onda je usledila finansijska kriza.Pokazalo se tada da su oba Zvona dizala kredite koje više nisu mogli otplaćivati, dugovi su se gomilali i dostigli 800 miliona evra.Tadašnji mariborski nadbiskup Franc Kramberger je smenjen i poslat u samostan u Austriji, Zvona su bankrotirala, a stradali su i vernici koji su davali priloge za izgradnju crkve.

Crkva koja ima 1.500 kvadrata prodaje se sada na aukciji, a možda će postati tržni centar prenose hrvatski mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track