Marko Đurić pozvao prištinski tim da nastavi dijalog

Marko Đurić pozvao prištinski tim da nastavi dijalog

Politika -
Mi njih pozivamo da nastavimo ovaj dijalog, bilo kada, odmah, na bilo kom mestu koje njima odgovora", rekao je Đurić

BEOGRAD - Šef beogradskog pregovaračkog tima i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić pozvao je danas prištinski tim da se odmah nastavi razgovor o primeni briselskog sporazuma.

"Mi njih pozivamo da nastavimo ovaj dijalog, bilo kada, odmah, na bilo kom mestu koje njima odgovora", rekao je Đurić.

Đurić je dodao da se čini da je za prišinsku stranu tema nadleženosti zajednice srpskih opština koju su prihvatili u sporazumu "nešto što je na njihovoj unutrašnjoj političkoj sceni izazovno i neprijatno".

"Zato žele da akcenat u razgovorima stave na nešto što ne piše u sporazumu, a što vide kao razgradnju i razmontiranje institucija što nije ni izbliza suština ni svrha sporazuma", naveo je on.

Prema rečima Đurića, Beogradu smeta i to što albanska strana insistira na rokovima u kojima bi trebalo da budu rasformirane institucije Srbije, a izbegava sebe da obaveže.

On je istakao i da je, ukoliko se želi formiranje sudova sa većinom srpskih sudija na Kosovu i Metohiji, neophodno da se za to stvore zakonske pretpostavke.

"Neophodno je da bude donet zakon koji će omogućiti da se ljudima koji su položili pravosudne ispite to prizna, kao i zakon o sudovima i o tužilaštvima.

Neophodno je da postoje konkretne obaveze i za albansku stranu kada je reč o uspostavljanju osnovnih sudova, tužilaštava i pravosudne mreže koja će biti prisutna na području zajednice srpskih opština, a to nije nešto što je za albansku delegaciju bilo prihvatljivo u dosadašnjem toku razgovora", naveo je Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track