Martić: Karadžić bio za Jugoslaviju, ne za Srbiju!

Suđenje u Hagu

Martić: Karadžić bio za Jugoslaviju, ne za Srbiju!

Crna Hronika -
Karadžić se isključivo zalagao za očuvanje Jugoslavije, i to je istina, znači nikakav teritorij Srba, već očuvanje Jugoslavije, rekao bivši predsednik Republike Srpske Krajine

HAG - Bivši predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić rekao je pred Haškim tribunalom da se bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zalagao isključivo za očuvanje Jugoslavije.

"Karadžić se isključivo zalagao za očuvanje Jugoslavije, i to je istina, znači nikakav teritorij Srba, već očuvanje Jugoslavije", rekao je Martić na saslušanju kao svedok odbrane Radovana Karadžića.

Ujedinjenjem hrvatske i bosanske krajine bi, kako je naveo Martić, "došlo do urušavanja nase ideje da se očuva Jugoslavija"."Karadžić je u tom momentu bio dalekovidiji od nas koji smo bili za to ujedinjenje i smatrao je da bi sa tim potezom srušio Jugoslaviju", istakao je Martić odbacivši ideju da se radilo o želji za svesrpskim ujedinjenjem.

"Reč je o očuvanju Jugoslavije, a ne svesrpskom ujedinjenju", ponovio je on. Milan Martić, koji u Estoniji služi kažnu od 35 godina zatvora, zbog progona i drugih zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Martić se od januara 1991. do avgusta 1995. nalazio na raznim rukovodećim funkcijama, bio je predsednik, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova u Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajina, i Republici Srpskoj Krajini (RSK). Suđenje Karadžiću počelo je krajem oktobra 2009, bez prisustva optuženog, koji je tvrdio da mu nije odobreno advekvatno vreme za pripremu.

Svoju uvodnu reč, Karadžić je izneo početkom marta 2010, a dokazni postupak tužilaštva trajao je od 13. aprila 2010. do 25. maja 2012. Karadžić, koji se sam zastupa pred sudom, započeo je sa izvođenjem dokaza odbrane sredinom oktobra prošle godine, a okončanje dokaznog postupka očekuje se krajem ove godine.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track