Martin Knap: Nemačke investitore treba bolje informisati o Srbiji
Foto: Fonet

Poslovna klima se menja na bolje

Martin Knap: Nemačke investitore treba bolje informisati o Srbiji

InfoBiz -
Srbija je imala problem devetesetih godina jer nije učestovala u toj borbi za investicije iz Nemačke i tada je većina nemačkih kompanija preselila svoju proizvodnju u inostranstvo, izjavio je direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji

BEOGRAD - Veliki sam optimista kad su u pitanju poslovne mogućnosti Srbije, izjavio je danas direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Martin Knap, dodajući da Srbija mora da ubedi nemačke privrednike da dođu i pokrenu posao ovde, a najbitnije je da budu informisani jer se poslovna klima menja na bolje.

On je najavio da će nemačke kompanije koje već posluju u našoj zemlji proširiti proizvodnju i zaposliti više radnika. Ističući da su za ekonomiju politički odnosi vrlo bitni, Knap je naveo da se mora imati u vidu da se za nemačke investitore bori mnogo zemalja i da je potrebno uraditi mnogo toga da bi se oni privukli baš u Srbiju.

"Srbija je imala problem devetesetih godina jer nije učestovala u toj borbi za investicije iz Nemačke i tada je većina nemačkih kompanija preselila svoju proizvodnju u inostranstvo", izjavio je Knap.

Pozivajući se na rezultate poslednje godišnje ankete nemačkih privrednika, on je dodao da predstoji veliki posao, ali da stvari idu u dobrom pravcu i da bi čak 90 odsto kompanija koje posluju u Srbiji ponovo došlo u našu zemlju.

"Teško je ubediti nove privrednike da dođu iako nisu protiv Srbije jer jednostavno ne razmišljaju o Srbiji. To je stvar inforimisanosti i mi pokušavamo sa Privrednom komorom Srbije da ih informišemo", rekao je Knap.

On je ocenio da je ohrabrujuće to što je u narednih dva meseca plan Vlade Srbije da donese bitne zakone za poslovanje u zemlji i dodao da je industrijska tradicija u Srbiji još živa, a dobar primer je "Fijat" iz Kragujevca.

"Investicije su do sada uglavnom bile prisutne u oblastima gde su niski troškovi, što je dobro u borbi protiv nezaposlenosti, ali bi u budućnosti ulaganja trebalo da budu u sofisticiranije oblasti proizvodnje", istakao je Knap i poručio da bi Vlada Srbije trebalo da se potrudi da privuče više specijalizovanih investicija.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track