Masoni su promenili istoriju Srbije
Foto: Dado Djilas

Ekskluzivno: Kurir pre otvaranja posetio izložbu o slobodnim zidarima

Masoni su promenili istoriju Srbije

Pop kultura -
Oni su tvorci Sretenjskog ustava. Dali su veliki doprinos stvaranju Kraljevine SHS i Jugoslavije, ističe direktor Etnografskog muzeja
1 / 5 Foto: Dado Djilas

Velike misterije pred publikom!U okviru ovogodišnje manifestacije „Noć muzeja“, Etnografski muzej u Beogradu je pripremio izložbu „Slobodno zidarstvo u Srbiji“. Pre zvaničnog otvaranja, koje je zakazano za 17. maj u 18 sati, ekipa Kurira je ekskluzivno pogledala pripreme ove postavke u društvu direktora ustanove Miroslava Tasića.

Najstarija NVO na svetu- „Slobodni zidari“ nisu tajno, već diskretno društvo zato što su bili izloženi krvavim progonima od totalitarnih režima. Oni su najstarija NVO na svetu. Hteli smo da prikažemo, pre svega, mlađoj publici kako su masoni učestvovali u stvaranju istorije - započinje priču Tasić:- U Srbiji su masonske lože osnovane u 18. veku i uvek su bile multikulturalne i multietničke. Prva loža nastala je u Novom Sadu. Gradili su hram humanosti, znanja i napretka.

Zadužili zemljuNaš domaćin nam pokazuje posebno zanimljiv deo postavke, na kojoj su fotografije istaknutih ličnosti Srbije koji su bili članovi organizacije.- Tvorci Sretenjskog ustava su bili masoni. Loža je dala veliki doprinos u stvaranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Jugoslavije. Veliki Srbi iz sveta masonerije su Đorđe Vajfert, Mihajlo Pupin, Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Stevan Mokranjac, kralj Aleksandar, kralj Petar, knez Pavle, vojvoda Živojin Mišić, Stevan Sremac, Jovan Dučić, Branislav Nušić i Slobodan Jovanović - nabraja Tasić, koji se pita da li bi bilo države Srbije i nauke da se nisu utemeljili kroz masone.Publici će najzanimljivije biti da vidi kecelje, kape, rukavice koje nose masoni i deo uniforme templara.- Specijalno iznenađenje je što će u prizemlju biti izgrađen masonski hram. Izložba će biti otvorena 15 dana - naglašava Tasić.

Vrte nam se po rukamaMASONI NA SRPSKIM NOVČANICAMANa novčanicama koje su trenutno u opticaju u Srbiji nalaze se likovi masona. Na novčanici od 10 dinara je Vuk Karadžić, na 20 Njegoš, na 50 Stevan Stojanović Mokranjac, 1.000 Đorđe Vajfert i na 5.000 dinara Slobodan Jovanović.

Ivo AndrićPOSTAO MASON DA BI SAČUVAO ŽIVOTJedini naš nobelovac Ivo Andrić je bio „slobodni zidar“. Za njega postoji čak sačuvano originalno pismo u kome su mu Nemci tražili da se izjasni da li je član masonske lože. On je rekao da jeste. Bio je, mislim, član lože Dositej Obradović. U jednom dopisu se posle pravda da je kratko bio član jer je morao da spasava glavu - naglašava Tasić.

ČINJENICESrpski masoni- Mihajlo Pupin- Đorđe Vajfert- Dositej Obradović- Vuk Karadžić- Mihailo Obrenović- Kralj Aleksandar- Vladan Gavrilović- Pavle Popović- Slobodan Jovanović- Stevan Đurić- Živojin Mišić- Radivoje Vrhovac- Aca Bešić- Stevan Mokranjac- Sima Milutinović- Kralj Petar

ZIDALIMasonske građevine u Beogradu- Zgrada Radio Beograda- Spomenik neznanom junaku na Avali- Pobednik- Poštanski muzej- Piramida u Knez Mihailovoj

NobelovciČERČIL BIO ČLAN LOŽEJedan deo izložbe posvećen je i dobitnicima Nobelove nagrade koji su bili slobodni zidari, poput Aleksandra Fleminga, Aleksandra Žila, Vinstona Čerčila, Salvadora Kvazimoda i drugih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track