Pogledajte masovnu tuču navijača Želje i Maribora
Foto: Aa

Opsadno stanje u Sarajevu

Pogledajte masovnu tuču navijača Želje i Maribora

Fudbal -
Haos je nastao kada su navijači Maribora skandirali su u centru Sarajeva "Nož, žica, Srebrenica"
1 / 10 Foto: Aa

Navijači Željezničara i Maribora potukli su se danas u Sarajevu, gde će dva kluba odigrati revanš meč drugog kola kvalifikacija za fudbalsku Ligu Evrope.

Tuča je izbila kod sarajevske Katedrale, gde se okupila grupa navijača Maribora. Nakon verbalnih provokacija sa obe strane, njih je iz dva pravca napala grupa, navijača Željezničara. Nakon sukoba, slovenački navijači su se povukli prema Ekonomskom fakutltetu, gde se nalaze pod zaštitom policije. Mediji navode da je haos nastao kada su navijači Maribora skandirali su u centru Sarajeva "Nož, žica, Srebrenica"..

Bosanski mediji dobili su potvrdu tuče:

"Imamo informacije da je došlo do sukoba navijača u centru Sarajeva. Naše patrole su na licu mesta i intervencija je još u toku", saopšteno je iz operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo.

Mediji prenose da je opsadno stanje u gradu i da su mnogobrojne TV kuće, kamermani, novinari i fotoreporteri na mestu sukoba u centru Sarajeva.

Kako navode sukob je počeo oko 11 sati i 30 minuta, a prema prvim informacijama incident se dogodio u kafiću ispred sarajevske Katedrale. U sukobu su korišteni mnogobrojni predmeti, pepeljare, flaše i sve ostalo što se našlo pri rukama navijača.Navijači Maribora, popularne Viole, prebačeni su do Staklenog grada, gde ih je opkolila policija.Građani Sarajeva besni su i razočarani. Titova ulica je blokirana!

„Ovo je skandalozno, policija je zaslužila platu od 20 pfeninga. Sramota. Trebali su pustiti da ih raja prebije, a ne štititi ih ovako. Došli su nam, da nas vređaju i ruše grad. Odjednom su počeli skandirati Nož, žica, Srebrenica i rušiti po baštama“, reči su jednog od očevidaca ispred sarajevske Katederale.

Policija glavnog grada Bosne i Hercegovine, saopštila je da se tokom dana očekuje dolazak još nekoliko stotina navijača Maribora. U policiji su uvereni da povećanje broja pristalica slovenačkog tima, neće izazvati nerede u Sarajevu i spremni su za dolazak Slovenaca.

Grupa navijača Maribora, koja je učestvovala u tuči, neće gledati večerašnji meč na Koševu i vraćeni su prema Sloveniji, uz policijsku pratnju, potvrdio je portparol MUP-a KS Irfan Nefić.

On je rekao da će biti sprovdena istraga, nakon čega bi mogle da uslede eventualne kazne za učesnike nereda.Ostali navijači Maribora, koji pristižu u BiH, biće dočekani na ulazu u Kanton Sarajevo i nalaziće se pod policijskom pratnjom.

Slovenački navijač: Ponovo će dobiti batine ako krenu na nas

Oni su nas napali, pa su zato dobili batine. Dobiće ih ponovo, ako se usude krenuti na nas, pričao je jedan od huligana koji se nazivaju navijačima Maribora za SCsport.ba, a koji je želeo da ostane anoniman. Dok smo razgovarali sa njim ostali „navijači“ dobacivali su mu da ne treba da razgovara sa Bosancima.„To vam je tako. Sve je to deo igre. Gledamo fudbal, navijamo, pa se tučemo. Ništa novo...“, pričao je sagovornik iz Slovenije koji inače, kako kaže, ima i familije po Sarajevu.Na pitanje zašto su skandirali „Nož, žica, Srebrenica“ i da li su mislili da posle takve provokacije u Sarajevu mogu da ostanu „netaknuti“ Slovenac je samo odmahnuo rukom i vratio se u svoj „čopor“ okružen specijalcima MUP-a Kantona Sarajevo između Olimpijske dvorane „Juan Antonio Samaranch – Zetra“ i Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase – Koševo“.

Apel direktora Želje

Dželaludin Muharemović, direkor FK Željezničar, pozvao je sve navijače tima sa Grbavice da večeras dostojno podrže svoju ekipu i da se uzdignu iznad provokacija Mariborčana."Molim sve navijače Željezničara da se izdignu iznad uvredljivih poruka i nereda, te da dostojno podrže svoj tim večeras", poručio je Muharemović navijačima Željezničara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja