Matvijenko: Niko nikada neće razdvojiti Rusiju i Ukrajinu!
Foto: Wikipedia

Reakcije

Matvijenko: Niko nikada neće razdvojiti Rusiju i Ukrajinu!

Planeta -
Sve što se dogodilo u Ukrajini, posledica je unutrašnje krize u toj zemlji, smatra Matvijenkova

MOSKVA - Niko nikada neće uspeti da razdvoji Rusiju i Ukrajinu i posvađa te dve zemlje, poručila je danas predsednica Saveta federacije Rusije, Valentina Matvijenko.

Strateško partnerstvo Rusije i Ukrajine i prijateljstvo njihovih naroda je od ključnog značaja za Rusiju, dodala je Matvijenkova.

Matvijenkova je, na blogu Saveta federacije, osudila pokušaje da se Rusija okrivi za nedavne događaje u Ukrajini, nazvavši ih protivrečnim.

"Sve što se dogodilo u Ukrajini, posledica je unutrašnje krize u toj zemlji", smatra Matvijenkova i dodaje da Rusija nije napravila nijedan jedini nezakoniti korak niti je prekršila bilo koji zakon međunarodne politike.

"Nismo uradili ništa što bi moglo da bude primljeno ili shvaćeno kao naš neprijateljski stav prema Ukrajini i njenom narodu, bez obzira na to da li je reč o Ukrajincima, Rusima ili pripadnicima drugih etničkih grupa", naglasila je predsednica Saveta federacije.

Matvijenkova je dodala da su je iznenadile bolne i oštre reakcije SAD, EU i drugih partnera i saveznika, preneo je Itar-Tass.

"Stiče se utisak da je sve ovo za njih nekakav Sudnji dan", napisala je Matvijenkova na blogu i osudila zapadne političare zbog stava da "svi putevi vode u Vašington ili Brisel".

"Oni odbijaju da shvate da svetom počinju da duvaju i drugi vetrovi; da nije sve odlučeno u Vašingtonu i Briselu i da postoje i druge snage koje mogu da odbrane njihove interese", naglasila je Matvijenkova i dodala da se zapad okrenuo rusofobičnoj kampanji, koja u sećanje vraća najgore uspomene iz hladnog rata.

Matvijenkova je dodala i da su sada sva pozitivna dostignuća postignuta tokom poslednje dve decenije, ugrožena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track