MEKALI KOD DAČIĆA: Jednostavnije do vize za Novi Zeland
Foto: Tanjug

Palata Srbija

MEKALI KOD DAČIĆA: Jednostavnije do vize za Novi Zeland

Politika -
Sistem pojednostavljivanja izdavanja viza bio je veoma koristan za građane Srbije kojih ima 10.000 na Novom Zelandu

BEOGRAD - Ministri spoljnih poslova Srbije i Novog Zelanda, Ivica Dačić i Marej Mekali, najavili su danas imenovanja počasnih konzula u dve zemlje i objavili pojednostavljivanje procedure za izdavanje viza srpskim građanima za Novi Zeland. "Vlada Novog Zelanda odlučila je da od 1. jula pojednostavi politiku za izdavanje viza građanima Srbije, što će olakšati putovanja njenim građanima na Novi Zeland i nameravamo da preduzmemo dalje korake u tom smislu", rekao je Mekali na zajedničkoj konferenciji za novinare s Dačićem u Palati Srbija.

Dačić je naveo da bi sistem pojednostavljivanja izdavanja viza bio veoma koristan za građane Srbije kojih ima oko desetak hiljada na Novom Zelandu. On je dodao da je Srbija ukinula vize za građane Novog Zelanda početkom 2000-tih.

Dačić je istakao da Novi Zeland i Srbija nemaju spornih i otvorenih pitanja. "Dovoljno su daleko da nemaju problema u svojim odnosima. Najviše problema otprilike imate sa najbližim zemljama", ukazao je Dačić. On je dodao da se s Mekalijem dogovorio da se povisi nivo međusobnog političkog dijaloga i da se razmenjuju posete na obe strane. Naveo je da je međusobna ekonomska razmena veoma mala, "skoro da je ne vredi ni spominjati", i iznosi 1,5 miliona dolara, pa stoga postoje "mnogi zajedničkih interesi u budućnosti", pogotovu što su obe zemlje "relativno male i traže svoje mesto na svetskoj političkoj sceni".

Mekali, prvi ministar spoljnih poslova Novog Zelanda koji je posetio Srbiju posle normalizacije odnosa dve zemlje posle 90-tih godina, izrazio je "entuzijazam u vezi sa jačanjem saradnje i odnosa" sa Srbijom. On je izrazio saučešće i saosećanje s građanima Srbije zbog katastrofalnih majskih poplava i dodao da je njegova zemlja izdvojila 150.000 dolara pomoći za oporavak ugroženih. Dačić je naveo da Vlada Srbije Mekalijevoj poseti daje "izuzetnu važnost" imajući u vidu da su to prvi međusobni susreti na visokom nivou "posle mnogo, mnogo vremena" i najvio razgovore šefa novozelandske diplomatije s najvišim državnim rukovodstvom Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track