Mandela je bio veliki ženskaroš i srcolomac
Foto: REUTERS

Prijatelji čuvenog borca za pravdu tvrde

Mandela je bio veliki ženskaroš i srcolomac

Planeta -
Preminuli bivši predsednik Južne Afrike nije bio povučeni čovek sede kose i milog osmeha, već šarmer kog su žene oduvek obožavale
1 / 3

JOHANEZBURG - Harizma.Većina ljudi širom sveta bivšeg predsednika Južne Afrike i borca za pravdu Nelsona Mendelu (95), koji je preminuo u četvrtak usled komplikacija nastalih zbog infekcije pluća, pamti kao krhkog starijeg čoveka sede kose i milog osmeha. Međutim, prema rečima njegovih bliskih prijatelja, on je u mladosti bio snažan muškarac bokserske građe poznat kao veliki ženskaroš i srcolomac.Iz ugledne porodiceMandela potiče iz ugledne kraljevske porodice u ruralnoj oblasti Transkej i oduvek je bio veliki šarmer, što je posebno došlo do izražaja nakon što je napustio svoje pleme kako bi izbegao život po njegovim običajima i ugovoreni brak. Doselio se u predgrađe južnoafričke prestonice Johanezburga, gde je imao priliku da upozna veliki broj lepotica. Međutim, pažnju mu je privukla Evelin Mase, koja je tada imala 23 godine, tri manje od njega. Par se venčao samo nekoliko meseci kasnije, a Evelin je kasnije govorila da je Mandelu zavolela prvog trenutka kad ga je ugledala. U početku su bili srećni, ali nakon rođenja trećeg deteta Mandela je ušao u politički život i sve više zapostavljao porodicu.Zračio pojavom- Bio je veliki ženskaroš, skladno građen, bokser kom su se svi divili i plesač koji je znao da zaseni celu dvoranu. Imao je sve: bio je visok, zgodan, sa sjajnim osmehom i neverovatnim samopouzdanjem - prisetio se Entoni Sampson, Mandelin bliski prijatelj i britanski novinar, koji je i napisao biografiju bivšeg južnoafričkog lidera.Tužba za zlostavljanjePrema njegovim rečima, Mandela je znao da se razmeće pred prijateljicama, koje je čak dovodio i kući, u kojoj su bili Evelin i deca. Nakon niza tračeva i glasine da je dobio vanbračnog sina sa svojom sekretaricom, Evelin je odlučila da se razvede. Ona je tada svedočila da ju je Mandela tukao i maltretirao i da joj je čak jednom prilikom pretio sekirom, zbog čega je morala da ode od njega. On je negirao sve te navode.Mandela je svoju drugu veliku ljubav ugledao na stanici u Souetu. Bila je to Vini Madizikela, za koju se ispostavilo da je imala veoma tešku narav. Bila je žestoki borac protiv aparthejda, što ju je kasnije, tokom Mandelinog boravka u zatvoru, pretvorilo i u ubicu. Razvela se od supruga 1994, nakon što je otkriveno da je bila s drugim muškarcima.

Skrasio se uz treću supruguOŽENIO SE U OSAMDESETOJ GODINISamo dve godine nakon što se razveo od druge supruge Vini Madizikele, Nelson Mandela se u osamdesetoj godini oženio Grasom Mašel, s kojom je ostao do smrti. Ona je bila žena predsednika Mozambika, koji je poginuo 1986. u misterioznoj avionskoj nesreći. Svojim stavovima prema aparthejdu Grasa se nije mnogo razlikovala od Mandeline druge supruge Vini.

Sramota češkog premijeraKUKAO ŠTO MORA NA SAHRANUČeški premijer u ostavci Jirži Rusnok i njegovi ministri odbrane i finansija izazvali su manji diplomatski skandal jer je mikrofon govornice donjeg doma parlamenta uhvatio prvog čoveka vlade kako se žali saradnicima jer ne zna šta da izmisli kako bi izbegao Mandelinu sahranu.- Ej, sad još umro Mandela. Nadam se da će putovati predsednik, a ne ja - deo je izjave premijera Rusnoka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track