Merkator u gubitku 22 miliona evra
Foto: KURIR

Prvih 9 meseci

Merkator u gubitku 22 miliona evra

InfoBiz -
Na poslovanje te grupe negativno su uticali smanjena ekonomska aktivnost u regionu, nastavak dužničke krize, pad potrošnje, pad uvoza i izvoza u Sloveniji i negativna kretanja deviznog kursa u Srbiji

BEOGRAD - Slovenački trgovinski lanac Merkator saopštio je da je u prvih devet meseci ove godine zabeležio gubitak od 22 miliona evra.Kako se navodi u saopštenju, na poslovanje te grupe negativno su uticali smanjena ekonomska aktivnost u regionu, nastavak dužničke krize, pad potrošnje, pad uvoza i izvoza u Sloveniji i negativna kretanja deviznog kursa u Srbiji.

"Na svim tržištima zabeležen je nizak ili negativan ekonomski rast, visoka nezaposlenost i posledično pad kupovne moći potrošača.Potrošači su u skladu sa svojim kupovnim navikama, sve više skloni da štede", navodi se u saopštenju Merkatora.

Kompanija navodi da je od januara do septembra ostvarila prihod od prodaje od 2,1 milijardi evra, što je 0,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prihodi od prodaje u Sloveniji, u odnosu na isti period prošle godine, smanjeni su, međutim, za dva odsto, dok na inostranim tržištima rast prihoda iznosi 4,4 odsto.

Kako se navodi, Merkator beleži najveći rast na tržištu Bosne i Hercegovine, gde je prihod od prodaje povećan za 53,7 odsto, uglavnom zbog preuzimanja kompanije Drvopromet.

U razvoj maloprodajne mreže Merkator je od januara do septembra uložio oko 55,9 miliona evra i opremio više od 43.000 kvadratnih metara prodajnog prostora, a od toga je, kako se navodi u saopštenju, velika većina iznajmljena.Slovenačka Merkator grupa posluje na tržištima Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track