Merkelova i Oland razgovarali s Putinom o Ukrajini
Foto: AP

Zalaganje za prekid vatre

Merkelova i Oland razgovarali s Putinom o Ukrajini

Planeta -
Merkelova je apelovala na Rusiju da efikasno kontroliše granicu prema Ukrajini i stopira slanje oružja i boraca preko nje, kao i da iskoristi svoj uticaj kod proruskih snaga kako bi se okrenuli primirju

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je zajedno sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o krizi u Ukrajini, saopštila je nemačka vlada.

Merkelova je izrazila zabrinutost zbog obaranja ukrajinskog vojnog aviona, pri čemu je poginulo 49 ljudi, naglašavajući da taj incident ilustruje hitnost prekida vatre.

U odvojenom saopštenju francuske vlade, Jelisejska palata naglašava važnost prekida vatre u istočnoj Ukrajini.

Merkelova je apelovala na Rusiju da efikasno kontroliše granicu prema Ukrajini i stopira slanje oružja i boraca preko nje, kao i da iskoristi svoj uticaj kod proruskih snaga kako bi se okrenuli primirju.

Rusija negira da stoji iza ustanka u istočnoj Ukrajini, u kojem je od aprila poginulo mnoštvo ljudi, ali ju je američki Stejt department juče oprtužio za slanje tenkova, drugog teškog naoružanja i raketnih lansera proruskim snagama.

U telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom, Merkelova i Oland su izrazili nadu da će današnji pregovori između Ukrajine i Rusije u Kijevu oko cene gasa biti uspešni, tako da se spreči eventualno prekidanje isporuka ovog energenta Ukrajini, a preko nje i zapadnoj Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track