Meron oslobodio Gotovinu: Ponosan sam

Predsednik Haškog tribunala

Meron oslobodio Gotovinu: Ponosan sam

Planeta -
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) krivično gonio osobe sa svih strana u sukobima. Pravičnost Međunarodnog suda potvrđuje činjenica da su neka od suđenja okončana oslobađajućim presudama

BEOGRAD - Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron smatra da je taj sud "stekao zasluženu reputaciju nezavisne, pravične i nepristrasne institucije", čiju pravičnost potvrđuju i oslobađajuće presude.

"Važno je napomenuti da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) krivično gonio osobe sa svih strana u sukobima. Pravičnost Međunarodnog suda potvrđuje činjenica da su neka od suđenja okončana oslobađajućim presudama", napisao je Meron u autorskom tekstu.

Tekst je napisan pre nego što je Žalbeno veće Haškog tribunala, kome je predsedavao Meron, donelo oslobađajuće presude za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su bili optuženi za udruženi zločinački poduhvat sa ciljem uklanjanja Srba iz Krajine silom ili pretnjom sile.

"Osuđujuće presude su izrečene samo u onim slučajevima kada su međunarodne sudije bile mišljenja da je izvedeno dovoljno dokaza koji dokazuju krivicu optužene osobe van razumne sumnje. Uloga Međunarodnog suda kao nepristrasnog presuditelja o činjenicama pomogla je da se utvrdi neutralniji opis sukoba nego što bi to inače bilo moguće", ocenio je Meron.

On je rekao i da je, osim pravosudnog rada Haškog tribunala, posebno ponosan na saradnju tog suda sa pravosudnim sistemima u državama nastalim na području bivše Jugoslavije. Meron je, ipak, dodao da dostignuća MKSJ "nisu lek za sve probleme s kojima se susreće područje bivše Jugoslavije nakon sukoba devedesetih godina XX veka".

"Neke od aktivnosti suda su na meti kritike, mada me ohrabruje činjenica da su Međunarodni sud, u različitim trenucima, kritikovali širom bivše Jugoslavije pripadnici svih etničkih grupa i predstavnici svih političkih usmerenja. Za mene je to potvrda da je naš rad pravičan i da nije politički motivisan", kaže Meron.

On smatra da čak i u sferi pravde u tranziciji, suđenja predstavljaju neophodan, ali ne i dovoljan napor i da dugogodišnji mir i pomirenje mogu biti ostvareni samo širokim naporima, "a da je u takvim okolnostima, kontinuirani i inkluzivni dijalog o ulozi Međunarodnog suda i širim pitanjima pravde i pomirenja neophodan da bi zemlje bivše Jugoslavije prevazišle sve izazove sa kojima se susreću".

Meronov autorski tekst trebalo je da bude objavljen neposredno pred održavanje međunarodne konferencije "Nasleđe MKSJ u bivšoj Jugoslaviji", zakazane za 22. novembar u Beogradu. U međuvremenu je doneta oslobađajuća presuda za Gotovinu i Markača, što je izazvalo ogorčenje javnosti, pa je iz Haga stiglo obaveštenje o otkazivanju konferencije, a vlada Srbije je najavila da će odnose sa Haškim tribunalom svesti na tehnički nivo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja