Mihajlović: Uprava EPS da reši probleme, ili ću ja i država
Foto: Marina Lopičić

Ministarka upozorila poslovodstvo

Mihajlović: Uprava EPS da reši probleme, ili ću ja i država

Društvo -
Ako poslovodstvo i Upravni odbor nisu u stanju da to urade, onda će država i ja kao ministar tražiti odgovornost i upotrebiti sva zakonska sredstva da se odluke sprovedu

BEOGRAD - Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je uputila pismo generalnom direktoru EPS-a i predsedniku Upravnog odbora te kompanije u kojem traži da reše probleme u tom javnom preduzeću.

"Ako poslovodstvo i Upravni odbor nisu u stanju da to urade, onda će država i ja kao ministar tražiti odgovornost i upotrebiti sva zakonska sredstva da se odluke sprovedu", rekla je Mihajlovićeva novinarima na prvoj radionici Srpsko-italijanskog poslovnog saveta. Ona je istakla da ne bi volela da vidi promene u poslovodstvu i Upravnom odboru EPS-a, ali da je interes građana, privrede i države iznad interesa pojedinaca. Ministarka je istakla da je država stvorila ambijent da se problemi EPS-a reše, iako ne upravlja EPS-om već je vlasnik tog preduzeća.

Ona je podsetila da je u novembru Vlada Srbije usvojila polazne osnove za restrukturiranje i korporativizaciju EPS-a, koja znači promenu načina upravljanja i koju poslovdstvo mora da primeni. "EPS neće bankrotirati", rekla je ona i istakla da je to nacionalni resurs koji ne treba da bude "poštapalica" nikome. Mihajlovićeva je izrazila uverenje da će uskoro biti formiran nadzorni odbor u EPS-u, u skladu sa novim Zakonom o javnim preduzećima, ali nije mogla da precizira kada će to da bude. Ministarka je dodala da su svi otpori restrukturiranju EPS-a zapravo "otpori protiv građana Srbije". Ona je ponovila da neće biti privatizacije EPS-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track