Sastanak Dačić-Milanović: Srbija i Hrvatska ključne za stabilnost
Foto: Beta

Prva radna poseta

Sastanak Dačić-Milanović: Srbija i Hrvatska ključne za stabilnost

Politika -
U toku posete Beogradu hrvatski premijer sastaje se samo sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem
1 / 4 Foto: Beta

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za stabilnost regiona i rekao da se razgovaralo o Evropskoj uniji, ekonomskoj saradnji i svim "otvorenim" pitanjima.Dačić je na zajedničkoj konferenciji novinarima posle susreta sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem koji je ocenio pozitivnim, rekao da izuzetno važno da dve vlade sarađuju u okviru nadležnosti koje im daju Ustav i zakoni dve zemlje.

"Zato je važna operativna saradnja. Ovaj susret ocenjujem kao pozitivan u kojem smo se dogovorili da naši odnosi treba da se normalizuju i definisali tri korpusa pitanja", kazao je premijer Srbije.

Dačić je naveo da se prvi korpus problema odnosi na pitanja iz prošlosti, da većina datira od sredine devedesetih, a da je jedna od novijih pitanje presuda Haškog tribunala.

Drugi korpus pitanja je ekonomska saradnja."Želimo da otvorimo to pitanje saradnje Srbije i Hrvatske bez obzira na promene koje će uslediti zbog ulaska Hrvatske u EU", rekao je Dačić.

Kao treći segment, srpski premijer je izdvojio približavanje Srbije EU i tu još jednom podvukao da će Hrvatska podržava put Srbije na tom putu.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas da je do susreta sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem moglo da dođe i ranije, ali da su neke stvari stajale na putu i da odnosi Beograda i Zagreba nisu bitni samo za te dve zemlje već i za region.

Milanović je na zajedničkoj konferenciji sa Dačićem naglasio da će Srbija imati teži put u EU od Hrvatske i pozvao Srbiju da se obrati za pomoć, istakavši da će "Hrvatska biti fer". "Obratite nam se za pomoć. Mi ćemo biti fer, a vi gledajte da li će to tako biti. Hrvatska bez zadnje misli će dati sve od sebe" poručio je Milanović.

Milanović i Dačić razgovarali su danas u Beogradu i o problemu međusobnih tužbi dveju država za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, ali, kako su preneli, nisu ulazili u detalje.

"Nismo ulazili u detalje, a da to pitanje opterećuje međusobne odnose, to svi znamo. Tražićemo rešenje", rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Dačićem. Premijer Srbije je ocenio da nije dobro da se sa rešavanjem tog pitanja čeka do 2014. kada počinje rasprava pred sudom, i dodao da će se još razgovarati kako rešiti taj problem.

Dačić je izjavio da se nada da će posle susreta sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, doći i do susreta predsednika Srbije i Hrvatske.

Nadam se da će do susreta dvojice predsednika doći i da će to biti još jedan doprinos normalizacija odnosa dve zemlje", rekao je Dačić.On je dodao da je posao vlada da rešavaju probleme."Ovo nije nikakva tajna poseta. Nemam komentar da li predsednik Srbije nekome zamera nešto ili ne i ne verujem da bilo šta može da zameri, jer je to što radimo u interesu dve države", rekao je Dačić. Milanović je kratko odgovorio da je njegov posao i dužnost "možda malo više od toga, da rešava sva sporna pitanja".

Milanović je razgovarao danas u Beogradu i sa predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji. Sastanak, koji je bio zatvoren za javnost, održan je u zgradi Ambasade Hrvatske u Beogradu. U pozivu je bilo najavljeno da će novinari moći da prate uvodno obraćanje Milanovića predstavnicima hrvatske manjine, ali je novinarskim ekipama dozvoljeno da budu samo na početku sastanka.

Inače, sastanak premijera Srbije i Hrvatske Ivice Dačića i Zorana Milanovića završen je u 14.38 časova, posle više od dva sata i u toku je njihovo obraćanje novinarima.

Prvi susret dvojice premijera počeo je nešto posle 12 sati u Palati Srbija, a posle sastanka Dačić i Milanović obratiće se medijima u 14 sati. Premijer Hrvatske Zoran Milanović doputovao je nešto pre podneva u prvu radnu i zvaničnu posetu Beogradu.

Hrvatski premijer boravi u Beogradu nekoliko časova i za to vreme sastaće se samo sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem.

Susret premijera Srbije i Hrvatske prati oko 150 akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera dve države. Prema podacima Biroa za komunikacije Vlade Srbije, iz Hrvatske su stigli predstavnici 10 redakcija, a susret prate novinari 23 domaće redakcije i 18 dopisnika.

Radni ručak: Šta je danas na premijerskom meniju?

Za premijere Srbije i Hrvatske Ivicu Dačića i Zorana Milanovića posle sastanka u četiri oka organizovan je i zajednički radni ručak sa dve delegacije.

Radnom ručku je prisustvovao potpredsednik vlade Rasim Ljajić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić sa srpske, a sa hrvatske strane zamenik ministra inostranih poslova Joško Kličević.Premijeri su na radnom ručku uživali u sledećim jelima: - Srpsko predjelo - pršuta, sir, kajmak, proja

- Jagnjetina, sezonska salata

- Palačinke i voće za dezert

Do posete je došlo na inicijativu Milanovića, koji će u Beogradu, osim sa Dačićem, razgovarati i sa predstavnicima hrvatske manjinske zajednice u ambasadi Hrvatske.

Kako je juče rekao Dačić, sastanak sa Milanovićem neće biti istorijski po zaključcima, ali će biti poseban, jer dve zemlje moraju da učine korake ka normalizaciji odnosa posle najnovijeg zahlađenja.

"Ne očekujem da to bude istorijski sastanak po zaključcima, već da ćemo se dogovoriti o daljoj saradnji po operativnim pitanjima, svim problemima koji su nastali tokom ratova, ali i o našem približavanju EU", rekao je srpski premijer.

Dačić je dodao da mu je hrvatski kolega tražio da kaže da Hrvatska podržava Srbiju na putu ka Uniji.

"Razgovaraćemo o bilateralnim odnosima, o regionalnoj saradnji. Posle zahlađenja naših odnosa, treba da učinimo korake ka normalizaciji i zato je taj sastanak važan, ali je to samo prvi korak za postavljanje osnova da i naša ministarstva uspešno sarađuju", naglasio je srpski premijer

Posle sastanka sa Dačićem, hrvatski premijer obići će ambasadu svoje zemlje u Beogradu i sastati sa predstavnicima hrvatske manjine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja