Milion evra od države za osnivanje IT firmi

Jasna Matić

Milion evra od države za osnivanje IT firmi

Društvo -
Državni program podrške domaćoj IT industriji biće završen do kraja februara i pored subvencija do 25.000 evra za "početnike" imaće još tri komponente

BEOGRAD - Država Srbija će za pomoć osnivanju informacionih tehnoloških (IT) firmi u 2013. izdvojiti ukupno do milion evra, najavila je savetnik u srpskom ministarstvu finansija i privrede Jasna Matić. Ona je rekla da će državni program podrške domaćoj IT industriji biti završen do kraja februara i da će će, pored subvencija do 25.000 evra za "početnike" (start ap), imati još tri komponente. To su, kako je precizirale, podrška firmama koje se bave autsorsingom, odnosno izradom programa za strane kompanije, podrška za razvijanje sopstvenih programa i rad na privlačenju velikih stranih firmi da otvaraju razvojne centre u Srbiji.

"Ceo program biće završen do kraja februara, kako bi mogao da se predstavi početkom marta (na sajmu informacionih tehnologija) u Hanoveru i stavi nas u red zemalja koje intenzivno investiraju u IT", rekla je Matićeva. Ona je kazala da bi realizacija programa podrške IT industriji trebalo da krene sredinom godine i da će ići postepeno sa dvadesetak ili tridesetak projekata, jer,kako je rekla, na početku neće moći da se nađe toliko veliki broj dobrih projekata.

"Ono što je neka garancija uspeha je da mi u svim tim komponetama imamo jedan broj uspešnih firmi. Ideja programa je da taj deo ograničenih primera merama podrške povećamo na mnogo veći broj", istakla je ona. Prema rečima Matićeve, planirano je da se uvedu i olakšice za zaposlene za preduzeća koja se bave autsorsingom, odnosno pisanjem samog programskog koda, za softver koje je već osmislio strani partner. "Još razmatramo detaljne modalitete kako bi to izgledalo, ali to je nešto što su i druge zemlje uradile. Verovatno će ići u pravcu oslobođenja, odnosno smanjenja poreza na plate zaposlenih i donekle doprinosa", kazala je savetnica ministra finansija i privrede.

Matićeva je kazala da ima mišljenja da je autsorsing niži stepen vrednosti, nešto kao lon posao u tekstilnoj industriji, ali je ocenila da je za zemlju koja tek treba da doživi veliki razvoj IT-a, kao što je Srbijim, važno da se podrži sve komponente.

Prema njenim rečima, Srbija će se u pomoći novoosnovanim (start-ap) preduzećima osloniti na takozvani čileanski model. Po tom modelu, precizirala je, raspisuju se konkursi za najbolje IT ideje koje se onda podržavaju sa 25.000 evra, na period od šest meseci, uz obavezu da se najđe i poznati finansijer koji bavi informacionim tehnologijama.

"Srpskim firmama treba pomoći i da osvoje nova tržišta, da nađu klijente i u autsorsing biznisu i u proizvodnji sopstvenih programa", istakla je Matićeva i dodala da će država pomoći kroz organizaciju izložbi ili slanje delegacija na potencijalna izvozna tržišta. "Za naše autsorsig firme treba da nalaze partnere na razvijenim tržištima, pre svega u Americi, a onda za nas specifično i u Nemčkoj, dok za otove proizvode tržišta treba tražiti u zemljama u razvoju, sa kojima imamo tradicionalno dobre odnose", navela je ona. Kako je istakla Matićeva, na tržištima Bliskog istoka, Afrike i srednje Azije srpske firme sa svojim banakrskim proizvodima, proizvodima za upravljanje poslovanjem zaista mogu da nađu dobro tržište.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track