MILIONSKI POSAO: Đilas umešan u aferu Nuba!
Foto: Beta

Afera „optički kabl“

MILIONSKI POSAO: Đilas umešan u aferu Nuba!

Politika -
Grad Beograd izdao dozvolu slovenačkoj firmi za postavljanje optičkih kablova. S njom je radio i Oliver Dulić, zbog čega je protiv njega podignuta optužnica

BEOGRAD - Po sličnom šablonu.

Uprava Grada Beograda sa gradonačelnikom Draganom Đilasom na čelu dozvolila je preduzeću „Nuba invest“ da polaže optičke kablove u Beogradu po sličnom scenariju kao i na republičkom nivou, saznaje Kurir.Dozvolivši „Nubi“, čiji je vlasnik kontroverzni slovenački tajkun Rasto Tomažič, da polaže optičke kablove u osam gradskih opština, uprava Beograda sledila je primer bivšeg ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića, čije je ministarstvo 2009. godine omogućilo „Nubi“ da bez tendera dobije posao polaganja optičkih kablova duž magistralnih puteva širom Srbije, vredan desetine miliona evra. Upravo zbog tog posla specijalno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Dulića.Kurir je došao u posed dokumentacije iz koje se vidi da je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda 14. januara 2011. godine izdao „Nubi“ građevinsku dozvolu za polaganje optičkih kablova u osam opština na trasi dužine 79,85 kilometara.Posao u osam opštinaPredračunska vrednost radova na polaganju optičkih kablova, kako piše u građevinskoj dozvoli, iznosi 209.330.000,06 dinara, što je prema jučerašnjem kursu iznosilo 1.865.686,27 evra.Na osnovu te dozvole, JP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ potpisalo je sa „Nubom“ 10. februara iste godine ugovor o uslovima za polaganje optičkih kablova na teritoriji osam gradskih opština. Na izvođenju radova „Nuba invest“ je angažovala i JP „Beograd put“.- JKP „Beograd put“ je angažovano kao izvođač radova na izgradnji kablovske kanalizacije - mikrorovova u Beogradu. Pošto naručilac posla nije bio „Beograd put“, nisu postojali ni osnov ni potreba za raspisivanjem tendera - kažu u JKP „Beograd put“.Vredan ugovorDa li je upravo saradnja sa „Nubom“ glavni razlog što je Dragan Đilas stao u odbranu partijskog kolege Olivera Dulića kad je otkrivena afera „optički kablovi“, ostaje nepoznato. Ono što je poznato jeste da je Đilas Dulića kooptirao u predsedništvo stranke i pored teške optužnice za milionske malverzacije. Podsetimo, Dulić je bez tendera „Nubi“, preduzeću sa osnivačkim kapitalom od 3.000 evra i s jednim zaposlenim, dodelio posao vredan desetine miliona evra, dok su ostale kompanije godinama čekale na dozvolu.Inače, Kurir će se baviti ovom temom i ubuduće kako bismo istražili da li je bilo kršenja procedura i zakona prilikom postavljanja ovih kablova.

U Gradu ćute

Odgovore na pitanja zbog čega je i pod kojim uslovima odobreno polaganje optičkih kablova u Beogradu potražili smo u kabinetu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, Informativnoj službi uprave Grada Beograda i u „Nubi“, ali su naša pitanja ostala bez odgovora. Jedino su nas iz JP BVK obavestili da će nam odgovore poslati u ponedeljak, pošto im je zbog obimne dokumentacije i komplikovane procedure potrebno više vremena da ih pripreme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track