Milo podržao Nikolića

Šokantno detalji tajnog dogovora SNS i DPS

Milo podržao Nikolića

Politika -
Prilikom posete Crnoj Gori u novembru 2011. SNS jasno izneo kakvu spoljnu politiku zastupa: Crna Gora Crnogorcima, Srbija Srbima, tvrdi Miodrag Vuković

BEOGRAD - Dogovorili se.

Ukoliko bi na vlast došao SNS, spoljna politika Srbije prema Crnoj Gori u najkraćem bi se mogla opisati kao - nama naše, njima njihovo!

Ovo za Kurir otkriva visoki funkcioner vladajućeg DPS Miodrag Vuković govoreći o detaljima razgovora Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića s Milom Đukanovićem iz novembra 2011.

Osim što su uspeli da se sa crnogorskim vlastima dogovore o budućoj saradnji, naprednjaci su se, kako je Kurir ranije pisao, u Srbiji dobro organizovali i postigli načelne dogovore sa URS, ali i LDP, pokazujući svima da je njihov koalicioni potencijal zapravo mnogo veći nego što to javnost misli.

- Stranački lideri su se izjasnili kakvu spoljnu politiku zastupaju. Jasno su poručili - Srbija Srbima, Crna Gora Crnogorcima. Nadam se da bi tako i bilo i kad bi došli na vlast - kaže Vuković za naš list. On ističe da „nema ambiciju da moli boga za ovoga ili onoga na političkoj sceni Srbije”, ali i dodaje da je SNS proevropska stranka koja ima politiku „Crna Gora Crnogorcima, Srbija Srbima”.

- Ono što najviše zameram sadašnjoj vladi sa DS na čelu jeste što se prema Crnoj Gori odnosi kao otac prema detetu. To traje 20 godina, a ova vaša vlada je takav odnos nastavila. Setimo se samo pokušaja da se usvoji onakvo „načertanije” ministra dijaspore Srđana Srećkovića, tzv. strategija o saradnji sa Srbima u dijaspori. Neverovatno je šta je on hteo da nametne - da mora da se pomaže srpska crkva u Crnoj Gori, a da Srbi dobiju status konstitutivnog naroda - kaže Vuković i dodaje da bi se Srbija vratila dva koraka unazad ukoliko bi na vlast došle patriotske snage, među koje Vuković ubraja SRS i DSS.

- Priznajem da je LDP Čedomira Jovanovića partija prema kojoj osećam najveće simpatije. To je, po meni, pravi izbor, bez alternative - kaže Vuković i dodaje da „nije nemoguća ni saradnja LDP i SNS”.

Podsetimo, nakon razgovora u Podgorici 23. novembra 2011. lideri DPS i SNS istakli su da su imali „veoma plodonosan i otvoren razgovor”. Đukanović je SNS označio kao „političkog prijatelja” DPS sa kojim će u budućnosti dobro sarađivati. Predsednik SNS je rekao da prošlost postoji, ali da se prednost daje budućnosti.

- Mi ćemo voditi dve države koje treba da sarađuju, a ne da se svađaju - rekao je Nikolić.

Pomoć SPC je dužnost

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kaže da je ustavna dužnost Crne Gore da pomaže mitropoliju i srpsku crkvu.

- Pobogu, pa oni to moraju da rade! I Srbija treba da pomaže, pa i Nemačka, svi koji mogu. Šta tu ima sporno?! To što Miško Šiško (Miodrag Vuković, prim. aut.) priča, to su neke samo njemu znane priče - kaže vladika Amfilohije za Kurir.

Srbija za regionalnu saradnju

Ministar dijaspore i vera Srđan Srećković kaže za Kurir da je Srbija lider u razvoju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

- Miško Vuković je poznat po ekstremnim izjavama koje narušavaju dobrosusedske odnose, a ja tome ne želim da doprinosim. Mi imamo ustavnu obavezu da štitimo prava srpskog naroda u regionu i to činimo u skladu s međunarodnim pravom i Poveljom UN. SPC je vekovima stožer okupljanja celog srpskog naroda i čuvar naše tradicije. Tako će biti i u budućnosti! A meni je žao što u 21. veku još uvek ima nekih koji misle da država i crkva ne treba da budu odvojene i da imaju prava da se mešaju u crkvena pitanja - kaže ministar Srećković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja