Milorad Mandić Mada: Želimo da naša kuća bude nacionalni dečji teatar!
Foto: Zorana Jeftić

Upravnik pozorišta „Boško Buha“ za Kurir

Milorad Mandić Mada: Želimo da naša kuća bude nacionalni dečji teatar!

Pop kultura -
To podrazumeva objedinjavanje „Buhe“, pozorišta lutaka „Pinokio“ i „Duška Radovića“. Simultanim radom na tri scene s predstavom ćemo moći da odemo tamo gde je to neophodno

Milorad Mandić Manda je pre pola godine preuzeo funkciju upravnika pozorišta „Boško Buha“. Proslavljeni glumac govori o planovima za novu sezonu i kakva je budućnost najstarijeg srpskog teatra za decu.- Uprkos teškoćama i nedostatku novca, mnogo toga se u „Buhi“ pomerilo nabolje. Nije reč samo o saradnji s medijima i interesovanju publike već su se popravili međuljudski odnosi unutar kuće. Imamo ambiciozne planove za novu sezonu. Posebno me raduje veliki broj nagrada na festivalima i gostovanja naših predstava širom zemlje.Spremate i jednu predstavu za ljubitelje trilera.- Do Nove godine, u režiji Vladimira Aleksića, biće izvedena predstava „39 stepenika“, koja je neka vrsta rimejka čuvenog Hičkokovog filma. U ovom špijunskom trileru igraće Viktor Savić, Anastasija Mandić, Goran Jevtić i Andrija Milošević.Šta spremate za najmlađe?- U planu je jedna predstava male forme, ali velikog sadržaja, pošto će joj tema biti ekologija i očuvanje životne sredine. To je „Ekološka azbuka“, po tekstu Milene Depolo i u režiji Staše Koprivice. Spremićemo i novogodišnji predstavu.Da li ćemo vas videti na sceni ili ste žrtvovali svoju karijeru glumca radi posla upravnika?- Nisam žrtvovao svoju glumačku karijeru, ali ću, pre svega, raditi posao na koji sam raspoređen. Ne želim da prokockam poverenje koje su mi ukazale moje kolege iz kuće.Kakva je budućnost pozorišta?- Dobio sam uveravanja da nove vlasti imaju mnogo razumevanja za stanje u „Buhi“ i da će dati sve od sebe da deca Beograda i Srbije dobiju pozorište kakvo zaslužuju. Naša idealna misija je da uz status pozorišta od nacionalnog značaja posle svih izvedenih radova postanemo nacionalni teatar dece i omladine Srbije i da zauzmemo jednaku poziciju na Trgu republike kao Narodni muzej i Narodno pozorište. Nacionalni dečji teatar podrazumeva objedinjavanje na jednom mestu „Buhe“, pozorišta lutaka „Pinokio“ i „Duška Radovića“. Simultanim radom na tri scene u malim i većim formama možemo postići to da s predstavom možemo da odemo gde je to neophodno. Ne žive samo deca u Beogradu i u krugu dvojke.Imate velike planove?- Naši planovi jesu veliki, ali su realni. Mi ne postojimo od juče. Menadžeri i poznavaoci kulturnih prilika moraju znati da vreme ne počinje da se računa od njihovog dolaska na poziciju. Postoji nešto što je kulturno nasleđe i tradicija, a to se ne dira nigde na planeti. U to se ulaže i ne treba očekivati trostruku zaradu. Od kulture nema zarade - ona služi da se održi stanje svesti, zdravog duha nacije. Naš cilj i zadatak jeste da stvorimo nove generacije koje neće obrukati Srbiju u svetu.

Glumi svog prijateljaĐUZA KAO BRANKO ĆOPIĆKoji su aduti u novoj sezoni?- Na Dan pozorišta, 13. oktobra, biće premijerno izvedena Šekspirova komedija „San letnje noći“. U podeli, pored glumaca iz naše kuće, nalazi se i Nebojša Glogovac. Raduje me što će na projektu sarađivati studenti sa svih katedri FDU. Povodom stogodišnjice rođenja Branka Ćopića, koji je nepravedno zaboravljen, na repertoaru će od 26. oktobra biti njegovo delo „Magareće godine“. Velikog pisca će igrati Vlastimir Đuza Stojiljković. On je poznavao Ćopića i već je na prvim probama mladim glumcima preneo anegdote iz njihovog druženja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track