Miloš Vučević novi gradonačelnik Novog Sada

Izabrana nova gradska vlast

Miloš Vučević novi gradonačelnik Novog Sada

Srbija -
Za njegov izbor glasala su 42 odbornika nove vladajuće koalicije, od ukupno 78 odbornika, dok 36 odbornika iz DS i LSL nije učestvovalo u glasanju, a pet odbornika SRS napustilo je sednicu već na njenom samom početku

NOVI SAD - Predsednik gradskog odbora Srpske napredne stranke Miloš Vučević izabran je jutros za novog gradonačelnika Novog Sada.

Vučević je izabran tajnim glasanjem odbornika u novosadskom parlamentu, posle gotovo 20-časovne sednice, koja je počela juče nešto posle 11 sati.

Za njegov izbor glasala su 42 odbornika nove vladajuće koalicije, od ukupno 78 odbornika, dok 36 odbornika iz DS i LSL nije učestvovalo u glasanju, a pet odbornika SRS napustilo je sednicu već na njenom samom početku.

U svom ekspozeu Vučević je naveo da je koalicioni sporazum koji je postignut između pet odborničkih grupa osnov budućeg rada Gradskog veća. Koalicioni sporazum od šest tačaka je politički osnov i kamen temeljac budućeg delovanja gradske vlasti, rekao je oni poručio da u Novom Sadu nije vreme za gradonačelnika koji nije nadležan, već za onoga koji rešava probleme.

Za zamenika gradonačelnika je izabran Borko Ilić, predsednik gradskog odbora Demokratske stranke Srbije, a izabrani su i članovi Gradskog veća, koje čine 11 gradskih ministara.

Za predsednika Skupštine grada Novog Sada izabran je Siniša Sević, šef gradskog odbora SPS-a, dok je njegov zamenik Miroslav Ilić iz koalicije "Novi Sad odmah".

Po izboru za gradonačelnika, Vučević je novinarima rekao da je nova vladajuća koalicija u Novom Sadu tokom višesatne sednice, koja je počela juče nešto pole 11 sati, pokazala da je složna.

"Pokazali smo jedinstvo. Sada nas očekuje mnogo značajniji test da pokažemo i da li smo uspešni", rekao je Vučević, dodajući da veruje da će nova vlast doprineti boljem životu građana Novog Sada.

Novi gradonačelnik Novog Sada je istakao da sadašnja vladajuća koalicija ne snosi odgovornost za dužinu trajanja sednice, jer je dosadašnja vlast raznim opstrukcijama učinila da sednica traje tako dugo.

"Bili smo svedoci unutarstranačke utakmice odbornika DS-a", rekao je Vučević i naveo da je siguran da će "oni koji su smenjenog gradonalčelnika Igora Pavličića najviše hvalili za nekoliko dana biti njegovi najveći kritičari na stranačkim izborima DS u Novom Sadu".

Tokom 20-časovne sednice smenjeni su dosadašnji gradonačelnik Igor Pavličić i kompletno gradsko veće, zamenik gradonačelnika, predsednica Skupštine Aleksandra Jerkov i zamenik predsednika skupštine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track