Milutin Milošević: Biti slobodan umetnik u Srbiji je veliki luksuz!
Foto: Nebijša Mandić

Glumac koji svojim ulogama ostavlja publiku bez daha

Milutin Milošević: Biti slobodan umetnik u Srbiji je veliki luksuz!

Pop kultura -
Beogradski fantom: Ne mogu zasad mnogo da biram uloge, a ne bih voleo ni da budem uslovljen da moram da se odlučim između filma ili pozorišta

Raskošan talenat!Glumca Milutina Miloševića publika je upoznala 2009. godine u filmu „Beogradski fantom“, u kojem glumi glavnu ulogu. Iako u njemu ne izgovara ni jednu jedinu reč, Milutin Milošević je izvanredno dočarao lik Vlade Vasiljevića, vozača belog „poršea“, koji je besomučnim vožnjama po centru grada sedamdesetih godina prskosio režimu Josipa Broza Tita. Posle te uloge otvorila su mu se mnoga vrata, ostvario je niz sjajnih uloga, a trenutno publika može da ga vidi u drami „Naši sinovi“, u kojoj igra pisca Vojislava Jovanovića Marmboa.- Reakcije na „Naše sinove“ su odlične, i to što nema slobodnih mesta je dobar znak. Verujem da će predstava dugo biti na repertoaru. U trenutku kada me je rediteljka Tanja Mandić Rigonat pozvala i objasnila plan koji je sprovela u dramatizaciji, nisam mnogo znao o samom piscu, ali uzbudljiv i zanimljiv proces prikupljanja informacija, koje su mi pomogle da sagledam barem neke elemente zaista raskošne ličnosti koja je hodala istim ovim ulicama, omogućili su mi da se zajedno sa kolegama upustim u zadovoljstvo oživljavanja pisca na sceni.Marambo nije prvi pisac kojeg igraš u teatru. Jovan Ćirilov ti je dao da tumačiš lik Miroslava Krleže. Ko ti je favorit među piscima?- Pre dve godine igrali smo „Izlet u Rusiju“ Miroslava Krleže i tu je takođe sam pisac prisutan na sceni, ali i kao aktivni učesnik u scenama sa ostalim likovima. Žao mi je što se trenutno ta predstava ne igra i iskreno se nadam da to neće potrajati. Meni kao glumcu veoma imponuje kada za zadatak imam da odigram takve ličnosti, gabaritne konfiguracije i izuzetnog kapaciteta. Ima ih više, ako baš moram da izdvojim a da ne favorizujem, Tomas Man i Boris Vijan.Pripremaš li neku novu ulogu u pozorišnoj sezoni koja je polako pri kraju?- Trenutno su u toku probe za pripremu predstave „Majka hrabrost“ Bertolda Brehta u Narodnom pozorištu, a krajem meseca počinje Ivica Buljan da radi „Grobnicu za Borisa Davidoviča“ Danila Kiša. Ovo će biti zanimljiva sezona.Kakva je sudbina slobodnog umetnika u Srbiji?- Sudbina je bizarna, apsurdna, luksuzna, buntovna, bedna, pojačava vitalnost i snalažljivost.Imaš li neku „strategiju“ za korak dalje u karijeri? Da li je Holivud sledeća stanica?- Nemam neku posebnu strategiju. Voleo bih, naravno, da glumim i u stranim filmovima, a da li će i na kojoj to „stanici“ biti, u ovom trenutku ni sam ne znam.Šta je više tvoja priča - film ili pozorište?- Ne mogu zasad mnogo da biram, a ne bih voleo ni da budem uslovljen na samo jednu od te dve stvari, koje, iako različite, mnogo utiču jedna na drugu, tako da bih, naravno, voleo da to budu i film i pozorište.Da li te je, kada smo se već dotakli filma, na neki način negde odredila uloga Fantoma u filmu „Beogradski fantom“?- Sigurno da jeste. Za mene je to bio, i jeste i dalje važan film, koji me je široj publici predstavio, tako da sve i da sam mogao, ne bih smislio ni izabrao bolji način.

Bez ijedne reči... Milošević briljirao u „Beogradskom fantomu“
Bez ijedne reči... Milošević briljirao u „Beogradskom fantomu“

Nova uloga na filmuGLAVI JUNAK U TRILERU „PORODICA“Dobio si glavnu ulogu u trileru „Porodica“. Kada će moći da ga vidi publika?- Film je u fazi postprodukcije i trebalo bi da bude gotov do kraja godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track