Ministar: Neće se priznavati nepismeni odgovori
Foto: Kurir

Mala matura

Ministar: Neće se priznavati nepismeni odgovori

Društvo -
Žarko Obradović izjavio je da nisu tačne informacije da će se tokom polaganja male mature na testovima iz srpskog jezika priznavati i oni odgovori iz književnosti koji nisu pravopisno i gramatički pravilni

BEOGRAD - Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je danas da nisu tačne informacije da će se tokom polaganja male mature na testovima iz srpskog jezika priznavati i oni odgovori iz književnosti koji nisu pravopisno i gramatički pravilni.

"Takvo uputstvo uopšte ne postoji. Pravilnik je jasan: biće 20 zadataka iz srpskog i 20 iz matematike, ukoliko bude bilo pitanja povezanih sa pravopisom biće potpuno jasna", rekao je Obradović Radiotelevizji Srbije.

On je naveo da će najveći broj pitanja biti takovog karatera da će se odgovori na maloj maturi zaokruživati, povlačiti ili povezivati. Spekulacije o pravopisu su potekle na osnovu izjave tri profesora, ali to ne piše u uputstvu, naveo je Obradović.

Mala matura, završni ispit za đake osmog razreda polaže se 18. juna iz srpskog i maternjeg jezika, a 19. juna iz matematike.

Govoreći o broju studenata koji će biti na budžetu, Obradović je rekao da će ove godine biti 36.225 studenata koji će se finansirati iz budžeta, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 3,2 posto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track