Ministar Radulović: Smanjenje nameta najbolja subvencija

500.000 radi na crno

Ministar Radulović: Smanjenje nameta najbolja subvencija

InfoBiz -
Strani investitori su šlag na torti. Domaća privreda je torta. Nama je propala torta. Umesto da radimo, mi smo zamislili da će stranci doći da razviju našu privredu. Ovo je, naravno, kapitalna budalaština, kaže ministar

BEOGRAD - Ministar privrede Saša Radulović ocenio je da je najbolja, najtransprentnija i najefikasnija "subvencija" - smanjenje nameta na rad, i da je trenutna poreska politika glavni uzročnik zapošljavanja na crno ili na sivo.

On je naveo da Srbija ima preko 500.000 zaposlenih na crno i da je veličina sive ekonomije i crnog tržišta oko 30 odsto BDP, a da je način za rešavanje tog problema smanjenje nameta na rad, i to smanjenje doprinosa i uvođenje progresivnog poreza na dohodak.

"Predlog je da se doprinosi na teret poslodavca smanje sa 17,9 odsto na 10 odsto. Doprinosi na teret zaposlenog bi pali sa 19,9 odsto na 15 odsto. Bio bi uveden progresivan porez na dohodak, i to tako da bi na bruto platu do 15.000 porez bio nula odsto, od 15.000 dinara do 50.000 dinara 20 odsto, od 50.000 dinara do 150.000 dinara 30 odsto i 40 odsto preko 150.000 dinara", objasnio je Radulović.

Ovo smanjenje nameta na rad, prema navodima ministra, napravilo bi rupu u budžetu od oko 30 milijardi dinara. Od toga, deset milijardi se odnosi na javna preduzeća i društvena preduzeća. Kako su ona i subvencionisana, rupa u budžetu bi bila manja od 25 milijardi dinara.

"Ovo sve bi moglo biti u potpunosti plaćeno smanjenjem subvencija", naveo je on.

Drugi korak, prema njegovim rečima bi u narednim godinama bilo dalje smanjenje doprinosa na teret zaposlenog sa 15 odsto na 10 odsto, do kraja 2014. godine i dalje na pet odsto i konačno u potpunosti ukinuto. Preduslov daljeg smanjenja je proširenje obuhvata i bolja naplata poreza.

Radulović je dodao i da se dve najvažnije mere za zauzdavanje deficita tiču preduzeća u restrukturiranju i javnih preduzeća. Najbolji signal stranim investitorima jesu uspeh i profit domaćih firmi, naveo je Radulović i dodao da su strani investitori potrebni i poželjni.

"Ali strani investitori su šlag na torti. Domaća privreda je torta. Nama je propala torta. Umesto da radimo, mi smo zamislili da će stranci doći da razviju našu privredu. Ovo je, naravno, kapitalna budalaština", naveo je ministar Radulović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track