Ministarka Mihajlović: Srbija neće graditi nuklearnu centralu

Preskupo

Ministarka Mihajlović: Srbija neće graditi nuklearnu centralu

Društvo -
Imali smo ponudu da učestvujemo u izgradnj nuklearne elektrane u Bugarskoj, ja to smatram bacanjem para jer za taj novac koliko bismo potrošili da gradimo nuklearku možemo da izgradimo dve hidroelektrane ovde

JAGODINA - Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović tvrdi da je izgradnja nuklearne elektrane u Srbiji isključena.

"Normalno je da nuklearna elektrana bude isključena ne samo zbog životne sredine, već je i izgradnja izuzetno skupa", rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, pored skupe izgradnje, Srbija nema ni stručni kadar za tako nešto, a kako je dodala, postavilo bi se i pitanje šta sa radioaktivnim otpadom.

"Mislim da ne bi bilo dobro graditi nulekleranu elektranu na ovom prostoru", istakla je Mihajlović.

"Imali smo ponudu da učestvujemo u izgradnj nuklearne elektrane u Bugarskoj, ja to smatram bacanjem para jer za taj novac koliko bismo potrošili da gradimo nuklearku možemo da izgradimo dve hidroelektrane ovde, prema tome hajde da iskoristimo ono što je zdravije i što je bolje a da malo ostavimo po strani nuklerku", rekla je ministarka energetike.

Ovo što mi od kapaciteta planiramo dovoljno je da Srbija ima električne energije i da je izvozi, dodala je Mihajlović.

Ona je istakla da su prioriteti Ministarstva energetike Termoelektrana "Štavalj" 600 megavata, koja će koristiti najkavalitetniji ugalj bez štetne misije, kao na primer kod lignita, revizibilna hidroelektrana Bistrica takođe 600 megavati.

"To je nešto što ja očekujem, do kraja godine predugovore. Tu je u Termoelektrana Novi Sad, kod koje su tenderi završeni, to su kapaciteti koji u Srbiji treba da se grade", rekla je Mihajlović.

Ti kapaciteti će direktno i indirektno zapošljavati hiljade ljudi, napomenula je ona i dodala da će samo za izgradnju termoleketrane biti vezano 5.000 do 7.000 ljudi.

Mihajlović je istakla da se EPS i Srbijagas neće prodavati, "zato što i jedno i drugo mogu biti pokretač razvoja Srbije", kao i da o prodaji Telekoma takođe nije bilo konkretnih razgovora do sada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track