Ministarstvo finansija: Srpska ekonomija izašla iz recesije
Foto: Tanjug

Rast BDP

Ministarstvo finansija: Srpska ekonomija izašla iz recesije

InfoBiz -
Prema podacima Republickog Zavoda za statistiku, u prvom tromesečju ove godine industrijska proizvodnja je počela da se oporavlja i beleži rast od 5,2 odsto

BEOGRAD - Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je danas da je u prvom tromesečju ove godine zabeležen rast industrijske proivodnje i bruto društvenog proizvoda čime je srpska ekonomija i formalno izašla iz recesije.

"Prema podacima Republickog Zavoda za statistiku, u prvom tromesečju ove godine industrijska proizvodnja je počela da se oporavlja i beleži rast od 5,2 odsto. To je doprinelo i umerenom rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,9 odsto", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, time je srpska ekonomija i formalno izašla iz recesije u kojoj je bila tokom cele prošle godine, kada je u sva četiri kvartala zabeležen pad bruto domaceg proizvoda.

"Proizvodnja je u prvom kvartalu skoro utrostrucena u automobilskoj industriji, a visok rast ostvaren je i u proizvodnji derivata nafte, hemijskoj industriji, farmaceutskoj industriji, duvanskoj industriji, tekstilnoj industriji i u proizvodnji namestaja", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ističe i da je u prvom tromesecju ove godine srpski izvoz ostvario rast od 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Istovremeno, uvoz je praktično stagnirao, što je dovelo do pada spoljnotrgovinskog deficita za četvrtinu", navodi se u saopštenju. Kako se dodaje, izvoz u martu je dostigao "istorijski rekordnu" vrednost od 857 miliona evra na mesecnom nivou.

"Srbija je ove godine konačno počela da bazira svoj izvoz na finalnim proizvodima visokog stepena dodate vrednosti, umesto na sirovinama i poluproizvodima niskog stepena profitabilnosti", ističe se u saopštenju. Navodi se da je rastu izvoza najviše doprineo izvoz automobila i auto-komponenti, električnih mašina i aparata, tekstilnih proizvoda, obojenih metala i proizvoda od metala.

Ministarstvo najavljuje i da će u cilju daljeg oporavka do kraja ovog meseca biti donet i Akcioni plan reindustrijalizacije Srbije u kome će biti detaljno razrađene operativne mere za podsticanje privrede, izvoza i zaposljavanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track