Ministarstvo kulture: Svi u Narodnom pozorištu da date ostavku!
Foto: Fonet

Rešenje za probleme

Ministarstvo kulture: Svi u Narodnom pozorištu da date ostavku!

Pop kultura -
Nakon odlaska Radoslava Pavlovića sa mesta predsednika Upravnog odbora, to bi trebalo da učine svi članovi UO i v. d. upravnika

Preterali, mora da se reaguje.Nakon što je dramski pisac Radoslav Pavlović podneo ostavku na mesto predsednika Upravnog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu zbog, kako je naveo, zastrašivanja članova UO u procesu izbora upravnika nacionalnog teatra i nemogućnosti pristupa informaciji o realnom stanju finansija i broju zaposlenih, saopštenjem se oglasilo i Ministarstvo kulture i informisanja. U njemu pozdravljaju Pavlovićev potez i daju preporuku ostalim članovima UO i v. d. upravnika Dejanu Saviću da učine isto.Nepotrebni sukob- Ministarstvo sa žaljenjem konstatuje da ta odluka potvrđuje kako Upravni odbor ni u trećem pokušaju nije uspeo da sprovede transparentan i stručan konkurs za novog upravnika te važne institucije kulture. Potpuno je jasno da je procedura predlaganja novog upravnika Narodnog pozorišta sasvim izašla iz institucionalnog okvira i postala predmet različitih medijskih i drugih pritisaka. Takav zaključak, pored svega ostalog, potvrđuje i to što je dosadašnji predsednik Upravnog odbora o svojoj ostavci pre obavestio javnost nego Vladu Republike Srbije, koja ga je imenovala, kao i to što su o njegovom sprečavanju da pristupi podacima o finansijskom poslovanju i broju zaposlenih u Narodnom pozorištu pre obavešteni mediji nego nadležne službe. Zbog svega toga Ministarstvo poziva i ostale članove Upravnog odbora i vršioca dužnosti upravnika Narodnog pozorišta da, kao akteri odgovorni u nepotrebnom sukobu, slede primer gospodina Pavlovića i podnesu ostavku na funkciju - kaže se u saopštenju.Zamena tezaTakođe je naglašeno da je bitka za poziciju narušila ugled ove važne institucije kulture.- Ministarstvo upozorava da su vaninstitucionalna borba za fotelje svih aktera, kao i politika pritisaka, u potpunosti zamenili neophodnu raspravu o viziji nacionalnog teatra 21. veka i o profilu ljudi koji mogu da je iznesu. Takvu zamenu prioriteta ne zaslužuju ni umetnički ansambli Drame, Opere i Baleta Narodnog pozorišta, kao ni njihova publika.

On je otišao... Pavlović
On je otišao... Pavlović

UpozorenjeUPRAVNI ODBORI, NA SLAVAMA SE NE ODLUČUJE O KULTURIMinistarstvo obaveštava javnost da se analizira rad svih UO u ustanovama koje biraju direktora u upravnika.- Upozoravajući na primer Narodnog pozorišta, koji nije usamljen, Ministarstvo skreće pažnju upravnim odborima da je osnovni cilj njihovog rada uspeh institucije koju predstavljaju i da merilo tog uspeha nikako neće biti aplauz koji će dobiti u pojedinim partijama, niti divljenje na slavskim večerama, koje ne mogu da budu mesta na kojima se odlučuje o budućnosti institucija kulture.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track