Ministarstvo kulture: Ugroženo kulturno nasleđe!

Poplave došle do manastira

Ministarstvo kulture: Ugroženo kulturno nasleđe!

Pop kultura -
U tom smislu su uspostavljena stalna dežurstva stručnih ekipa i utvrđen režim izlazaka na teren isključivo u cilju primene mera zaštite kulturnog nasleđa od poplava

BEOGRAD - Elementarne nepogode koje su pogodile Srbiju ugrozile su i kulturno nasleđe Republike Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja.

Ministar Ivan Tasovac je, postupajući u skladu sa Odlukom o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Srbije, naložio centralnim ustanovama za zaštitu nepokretnog kulturnog nasleđa, umetničko istorijskih dela, arhivske i filmske građe i stare i retke bibliotečke građe ( Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Narodni muzej u Beograd, Arhiv Srbije, Narodna biblioteka Srbije, Jugoslovenska kinoteka) da sve aktivnosti usmere na zaštitu kulturnog nasleđa od poplava.

U tom smislu su uspostavljena stalna dežurstva stručnih ekipa i utvrđen režim izlazaka na teren isključivo u cilju primene mera zaštite kulturnog nasleđa od poplava, a u skladu sa procenom prioriteta na osnovu analize stanja ugroženosti.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u stalnoj je koordinaciji sa Sektorom za vanredne situacije Ministartva unutrašljih poslova i izveštava Ministarstvo kulture na svakih dva sata, odnosno u saglasju sa razvojem situacije.

Prema dosadašnjim izveštajima među najugroženijem spomenicima kulture su crkva sv. Đorđa na Oplencu, prostorno kulturno - istorijske celine u Valjevu, Čačku, Kraljevu, Obrenovcu i širom Srbije, manastir sv. Nikole u Šatornji, zgrade muzeja u Čačku, Jagodini, Leskovcu i dr, znamenita mesta kao što su pećina Risovača, Senjski rudnik i najznačajnije spomeničko nasleđe na prostoru Grada Beograda, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track