MINUS 71,2: Dobro došli u Ojmjakon, najhladnije selo na planeti
Foto: Dejli Mejl

Voda koja se ne ledi

MINUS 71,2: Dobro došli u Ojmjakon, najhladnije selo na planeti

Planeta -
Na toj neverovatnoj tački naše planete naočare se tako smrznu da ne možete da ih odvojite od lica, a škole se zatvaraju tek ako temperatura padne na minus 52

OJMJAKON - Dobro došli u rusko selo Ojmjakon, najhladnije selo na planeti u kojem je najniža ikada izmerena temperatura iznosila minus 71,2!

Na toj neverovatnoj tački naše planete naočare se tako smrznu da ne možete da ih odvojite od lica, a škole se zatvaraju tek ako temperatura padne na minus 52.

Štaviše, i samo ime sela govori gde ste se našli - Ojmjakon znači - voda koja se nikada ne ledi što i u stvarnosti izgleda upravo tako jer i vrela voda se na minus 72 istog časa pretvara u paru i jednostavno nestaje.

Na pustarama Ojmjakona ne raste doslovno ništa pa se njegovi žitelji hrane kaloričnim jelenskim i konjskim mesom. Meštani automobile ostavljaju da brekću po čitav dan jer strahuju da zbog debelog minusa neće moći da ih upale kad im zatrebaju.

Ako neko, nedajbože, umre sahrana može da bude tek za tri dana pošto baš toliko treba da se iskopa raka u smrzloj zemlji koja se prvo nasipa vrelim ugljem da bi se makar malo otkravila.

Inače, prosečna januarska temperatura u ovom selu jeste minus 50.

Selo se nalazi na 750 metara nadmorske visine što znači da dan može da traje samo 3 časa u decembru i čak 21 sat leti.

Najneobičnije jeste to što se u avgustu kuvaju na neverovatnih plus 30 i više.VIDEO MOŽETE POGLEDATI OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track