MIROTVORAC: Boris Tadić miri Čečene i Ruse

Našao novo radno mesto

MIROTVORAC: Boris Tadić miri Čečene i Ruse

Politika -
Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić od Ban Ki Muna dobio ponudu da bude izaslanik UN na Kavkazu sa zadatkom da miri zaraćene strane u Čečeniji

BEOGRAD - Mirotvorac.Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić dobio je ponudu da bude specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija na Kavkazu, saznaje Kurir. Ukoliko bi prihvatio ponudu, bivši predsednik Srbije bi praktično mirio zaraćene strane u Čečeniji!- Tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama prošle sedmice, Tadić se u Njujorku sreo i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom. Tom prilikom Ban Ki Mun je rekao Tadiću da računa na njega i pomenuo da je otvoreno mesto pregovarača za Kavkaz - navodi izvor Kurira.To je druga „poslovna“ ponuda Ban Ki Muna bivšem šefu države. Kako je Kurir pisao, generalni sekretar UN je počasnom predsedniku DS pre nekoliko meseci nudio mesto pregovarača u Siriji, što je Tadić odbio pod izgovorom da je u tom trenutku potreban zemlji i stranci.- Ban Ki Mun je i tada nudio Tadiću mesto pregovarača jer je dugo obavljao funkciju predsednika Srbije, ima dobre kontakte i uvažavan je u svetu. Sad mu je ponudio i Kavkaz, ali se Tadić o tome nije izjasnio - kaže naš sagovornik.Međutim, u DS tvrde da njihov počasni predsednik nije dobio ponudu za Kavkaz, već samo za Siriju.- Tadić je imao sastanak s Ban Ki Munom u Njujorku pre desetak dana, to je tačno, i dogovorili su se da se vide ponovo. Razgovor je bio načelan, prijateljski, ali nije bilo konkretizacije - tvrde u DS.Nakon što se povukao iz trke za lidera DS i tu poziciju prepustio Draganu Đilasu, Tadić se okrenuo međunarodnoj karijeri. Krajem leta u Briselu je izabran za člana predsedništva Partije evropskih socijalista (PES), koja okuplja stranke socijalističke, socijaldemokratske i laburističke orijentacije iz zemalja članica Evropske unije. DS u okviru PES ima status pridruženog člana, a njihovi ciljevi su, između ostalog, jačanje socijalističkih i socijaldemokratskih pokreta u Evropi i definisanje zajedničke politike za EU.

Tadić: Vidim se u nekoj međunarodnoj institucijiBoris Tadić je i sam priznao da je zainteresovan za međunarodnu političku karijeru. Kako je juče rekao u intervjuu za nedeljnik NIN, on sebe vidi u nekoj međunarodnoj instituciji, a i spreman je da svojim aktivnostima i savetima pomogne novom rukovodstvu demokrata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track