Mišković u CG kupovao zemljište ispod cene

Veze sa Đukanovićem

Mišković u CG kupovao zemljište ispod cene

Crna Hronika -
Vlasnik kompanije Delta holding za 7,6 miliona evra kupio livnicu i upravnu zgradu "Radoja Dakića" i oko 50.000 kvadrata fabričkog zemljišta

PODGORICA - Vlasnik kompanije Delta holding Miroslav Mišković ranije je kupio zemljište u Podgorici ispod tržišne cene, kao i neke proizvodne hale bivše fabrike "Radoje Dakić", naveo je koordinator protesta radnika te fabrike Milan Vukčević.

Vukčević je podgoričkom rekao da je Mišković za 7,6 miliona evra kupio livnicu i upravnu zgradu "Radoja Dakića" i oko 50.000 kvadrata fabričkog zemljišta. Na tom zemljištu je, prema navodima Vukčevića, kasnije drugi investitor podigao stambene zgrade, a Mišković je svoj objekat Delta siti podigao u neposrednoj blizini, na zemljištu bivše fabrike nameštaja "Marko Radović", a ne na zemljištu koje je kupio od fabrike "Radoje Dakić".

Podgorički listovi podsećaju na naklonost premijera Mila Đukanovića za poslove Miškovića u Crnoj Gori, kao i na poslovne veze između Miškovića i premijerovog brata Aca Đukanovića.

Na tržište Crne Gore Mišković je ušao 2007. godine. Prvo je investirao u kompaniju mobilne telefonije M:tel, u kojoj je kasnije svoj vlasnički udeo prodao. Mišković je u Crnoj Gori otvorio i lanac prodavnica Maksi, kao i veliki šoping mol Delta Maksi koji je kasnije prodat belgijskoj Delez grupi.

Mediji, takođe, podsećaju na ranije tvrdnje Stanka Subotića da je predsednik opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević "primao novac od Miroslava Miškovića i Milana Beka, da za račun Vojislava Koštunice radi protiv Crne Gore".

Spominju se citira i raniju izjavu direktora C marketa Slobodana Radulovića da su Medojević, zatim, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, bivši crnogorski ministar Andrija Jovićević i predsednik Narodne stranke Predrag Popović od Miškovića i Beka, uoči referenduma u Crnoj Gori, dobili pet miliona evra da bi sprečili referendumski rezultat u korist nezavisnosti.

Medojević je međutim izjavio da bi i u Crnoj Gori kada bi se pokrenula akcija slična onoj u Srbiji, kao Miroslav Mišković prošli i ovdašnji biznismeni Dragan Brković i Veselin Barović, ali i neki funkcioneri vladajuće Demokratske partije socijalista. Prema oceni Medojevića, glavna prepreka odlučnijoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je "vladajuća porodica Đukanović".

Crnogorski mediji podsećaju da je Milo Đurašković, koji je uhapšen sa Miroslavom Miškovićem i njegovim sinom Markom Miškovićem, ranije dobio lokalnu nagradu opštine Berane na predlog meštana rodnog sela Budimlje gde je podigao manastir. Srpska pravoslavna crkva je Đuraškovića odlikovala Ordenom svetog Save. Đurašković se biznisom počeo baviti u Beranama, početkom 90-ih godina, kada je trgovao južnim voćem. Kasnije je prešao u Srbiju i poslove nastavio trgovinom nafte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track