Saslušan Đurašković, Mišković pred sudijom
Foto: Nebojsa Mandic

Borba protiv korupcije

Saslušan Đurašković, Mišković pred sudijom

Crna Hronika -
Saslušanje Marka Miškovića okončano je, u toku je saslušanje suvlasnika Nibens grupe, a Miroslav Mišković biće saslušan poslednji

BEOGRAD - Oko 13 sati Marko Mišković sin vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića završio je iznošenje svoje izjave, a u prisustvu advokata započelo je saslušanje Mila Đuraškovića u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici, posle čega će do kraja današnjeg dana biti saslušan Miroslav Mišković, saznaje Kurir.

Saslušanje Mila Đuraškovića završeno je oko 17.30 sati, a oko 17.45 počelo je saslušanje vlasnika Delte Miroslava Miškovića.

Saslušanje Miroslava Miškovića u Tužilaštvu za organizovani kriminal trebalo je da se nastavlja u 13 sati ali zbog drugih saslušanja ono će biti obavljeno do kraja dana. Završetkom informativnog razgovora sa svima njima će biti doneta odluka o pokretanju istrage protiv njih i određivanju pritvora, a odluka o eventualnom pritvoru doneće sudija za prethodni postupak, koji jedini može odrediti pritvor do mesec dana, koji može biti zamenjen i kućnim pritvorom, ili će biti pušteni da se brane sa slobode.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal do sada je saslušano sedmoro osumnjičenih za mahinacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća, a vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković, njegov sin Marko Mišković i Milo Durašković biće saslušani kasnije danas.

Saslušani su bivši direktori PZP "Niš" Milutin Gašević i Zoran Mihailović, predsednik Skupštine akcionara PZP "Niš" Dejan Jevtić, direktor "Delta brokera" Predrag Filipović, direktor "Šer korporacije" Risto Ristić, akcionar PZP Niš Zoran Kaitović i procenitelj "Konzita" Rašo Zdravko.

Miroslav i Marko Mišković, kao i Milo Đurašković biće ispitani u zakonskom roku za zadržavanje od 48 sati, koje im je juče ujutru određeno prilikom privođenja, nakon čega će biti donete odluke o pokretanju istrage protiv njih i određivanju pritvora. O pritvoru će odluku doneti sudija za prethodni postupak, koji može da im odredi pritvor za početak do 30 dana, može da im odredi kućni pritvor, ili da ih pusti da se brane sa slobode.

Podsetimo, Rаdnа grupа Uprаve kriminаlističke policije privelа je Miroslаva Miškovića, vlаsnikа "Deltа holdingа", Mаrkа Miškovićа, vlаsnikа firme "Mera investment fund" i Milа Đurаškovićа, vlаsnikа "Nibens grupe", "Šer korporаcije" i Preduzećа zа puteve (PZP) "Niš", kаo i još sedаm osobа.

Policijа je, tаkođe, privelа i bivše direktore PZP "Niš" Milutinа Gаševićа i Zorаnа Mihаilovićа, direktorа „ Šer korporаcije" Ristu Ristićа, predsednikа Skupštine аkcionаrа PZP "Niš" Dejаnа Jevtićа, аkcionаrа PZP "Niš" Zorаnа Kаitovićа, direktorа "Deltа brokerа" Predrаgа Filipović i proceniteljа "Konzitа" Rаšo Zdrаvkа.

Svi privedeni se prvo bili odvedeni u policiju, a zatim odatle u Tužilaštvo za organizovani kriminal, u kome su neki bili saslušani.

Prema navodima krivične prijave, Miroslav Mišković, Milo Đurašković i Marko Mišković u periodu od 2005. do 2010. godine kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve Niš, a preko njega i kao suvlasnici u drugim putarskim preduzećima - Beograd, Kragujevac, Vranje, Srem put, Bačka put i drugih, neosnovano iz tih preduzeća izvukli novac i prisvojili imovinu u vrednosti od oko dve milijarde i 870 miliona dinara, kazao je Radisavljević.

Specijalni tužilac je kazao da je zajednički posao Miškovića i Đuraškovića započet tokom 2005. godine kupovinom Preduzeća za puteve Beograd, koju je sa 23 miliona evra finansirao Miroslav Mišković i njegova kompanija "Hemslejd".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja