Miškoviću pravo na štampu, pakete s hranom, a može da gleda i TV
Foto: KURIR

Pritvor

Miškoviću pravo na štampu, pakete s hranom, a može da gleda i TV

Crna Hronika -
Vlasnika Delta holdinga u pritvoru će dvaput mesečno moći da posećuju ćerka i supruga

BEOGRAD – O poštovanju ljudskih prava vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića dok je u pritvoru brinuće sudija za prethodni postupak Specijalnog suda koji će, shodno Zakoniku o krivičnom postupku, odobravati pojedinačne posete članova porodice i druge privilegije koje nisu u suprotnosti sa pritvorskim životom.

Miškovića će u pritvoru, uz odobrenje sudije, moći da posećuju pored advokata, samo članovi najuže porodice, eventualno ćerka i supruga, i to samo dva puta mesečno, dok mu je sin Marko u pritvoru, pošto su zajedno uhapšeni u sredu.

Mišković u pritvoru nema pravo ni na kakve telefonske razgovore, može da se pretplati na dnevnu štampu, na ručak koji bi stizao iz restorana u ćeliju, a porodica i prijatelji bi mogli da mu uplate novac na zatvorski račun koji bi trošio u zatvorskoj kantini.

Omogućeno mu je i da nosi svoju odeću i obuću, gleda televizor, koristi kompjuter, ali ne i internet…

Porodica bi shodno pravilima u pritvoru mogla da mu donosi pakete sa hranom ili da ga pretplati na dostavu hrane iz restorana, mogla bi da ga snabdeva čistom odećom, obućom, knjigama, a ukoliko sud to dozvoli vlasnik Delta holdinga, mogao bi da dobije i televizor i kompjuter.

Uz odobrenje suda Miškovića će porodica ili prijatelji moći da pretplate na dnevne novine koje će mu stizati u ćeliju svakog jutra.

Imaće kao i ostali pritvorenici pravo na dva sata šetnje u zatvorskom dvorištu kao i na lekarske preglede ukoliko su neophodni.

Vlasnik Delta holdinga od srede je u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu, ali bi uskoro mogao da bude prebačen u Okružni zatvoru Beogradu koji se nalazi u Bačvanskoj ulici.

Mišković i njegov sin Marko uhapšeni su u sredu ujutru a 14. decembra im je sudija za prethodni postupak odredio pritvor do 30 dana.

Ukoliko nađe da i posle 30 dana stoje razlozi za pritvor, krivično vanpretresno veće suda može da im ga produži za još do dva meseca, a nakon toga o pritvoru odlučuje Apelacioni sud.Pritvor prema zakonu, može da traje šest meseci bez optužnice, a po njenom podizanju najviše četiri godine - do donošenja prvostepene presude.

Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana osim Miškovićima i vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i još četvorici njihovih saradnika - Zoranu Mihajloviću, Dejanu Jevtiću, Risti Ristiću i Raši Zdravku.Trojica osumnjičenih pušteni su da se brane sa slobode - bivši direktor PZP "Niš" Milutin Gašević, bivši akcionar PZP "Niš" Zoran Kaitović i direktor "Delta brokera" Predrag Filipović.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon saslušanja donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv svih deset osumnjičenih na čelu sa vlasnikom Delta holdinga Miroslavom Miškovićem, zbog sumnje da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra.

Za dvojicu osumnjičenih, bivšeg direktora PZP "Niš" Milutina Gaševića i Zorana Kaitovića, Tužilaštvo nije tražilo pritvor, već meru zabrane napuštanja boravišta i oduzimanje pasoša.Sud nije prihvatio predlog tužilaštva da se i Filipoviću odredi pritvor i on je pušten da se brani sa slobode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track