MISTERIJA BERMUDSKOG TROUGLA: Naučna objašnjenja, put kroz vreme, Atlantida, vanzemaljci...

Kolumbo se prvi zaglavio, a onda je krenulo

MISTERIJA BERMUDSKOG TROUGLA: Naučna objašnjenja, put kroz vreme, Atlantida, vanzemaljci...

Planeta -
Pojedine statistike navode da je u Trouglu smrti život izgubilo i više od 8.000 ljudi. Pominju se NLO, putovanje kroz vreme, američka testiranja, ali pitanje je da li je išta od toga tačno

Bermudski trougao zahvata ogromni deo Atlantika između Floride, Portorika i Bermuda, a pod tajanstvenim okolnostima u toj je zoni u proteklih nekoliko vekova nestalo na desetine brodova i aviona. Neke statistike navode da je tamo život izgubilo i više od 8.000 ljudi, a zbog svega je to područje dobilo i imena poput Đavolji trougao, Trougao smrti, Groblje Atlantskog okeana...Prvi zapisi spominju se još u vreme Kristofora Kolumba. Slavni se moreplovac pri povratku zaglavio na jednom od grebena gde su od drvene olupine broda napravili utvrdu Mol Sent-Nikolas, koja je danas grad na Haitiju. Par nedelja kasnije Kolumbo je uočio da mu kompas ne prikazuje prema Severnjači već kazaljka skreće. O tome nije govorio posadi da ih ne uplaši. Ipak, spominju se i visoki talasi koji su posadu odbacili s kursa, a koji su se pojavili iako nije bilo vetra. Zabeleno je i to da je Kolumbo video misterioznu svetlost. Legende o Trouglu počele su 1950. godine kad je Edvard Van Vinkl Džons za Asošiejted pres pisao o nekoliko slučajeva nestanka brodova i aviona na tom području. Među njima su nestanci pet vojnih aviona 1945. godine, ali i nestanak aviona Star tajger (1948.) i Star ariel (1949.). Bez traga je u nesrećama nestalo 135 ljudi. Misterija Leta 19Broj zabeleženih nestanaka dramatično se povećao od 20. veka, a pojam je prvi koristio Vinsent Gadis koji je u tekstu Smrtonosni Bermudski trougao 1964. godine pisao o verovatno najpoznatijoj misteriji vezanoj za ovo područje. Radilo se o nestanku misije Let 19. Čak pet američkih borbenih aviona TBM Avendžer s 14 članova posade nestalo je 5. decembra 1945. godine, a da bi stvar bila gora, nestao je i avion s 13 ljudi koji je krenuo u potragu. Kada se počelo pisati o ovom nestanku, navodilo se da su poručnik Čarls Tejlor, koji je vodio misiju, i njegova posada iskusni, vreme je navodno bilo dobro, a najsporniji su detalj izjave koje se pripisuju Tejloru koji je pre nestanka panično poručio: "Ništa nije u redu, ne znamo gde smo, voda je zelena i bela..." te "...ne dolazite po mene! Izgledaju kao..."

Ipak, podaci iz istrage pokazuju da se vreme pokvarilo nakon što je let krenuo iz Ford Loderdalea. Tejlor je bio jedini iskusni pilot na vežbi, koja nije bila rutinska, već kompleksna operacija koju nisu ranije radili. On nije imao sat, mislio je da mu se pokvario kompas, a radio komunikaciju ometale su smetnje kubanskih radio postaja. Uz to, veruje se da je Tejlor Sale Cay na Bahamima zamenio za Florida Keys, koji su mu bili poznati te je zbog toga leteo u pogrešnom smeru i ostao bez goriva. Ono što je oko Leta 19 ostalo nepoznato je konačno mesto gde se nalaze olupine aviona. Nije poznato ni kako su nastale Tejlorove izjave. Ranije se navodilo da ih je zapisao zapovednik R.H. Višing, koji je u dokumentarcu za BBC izjavio da on nije spremao takve beleške, a nije ni bio na dužnosti u tom trenutku.Vanzemaljci otimaju ljude kroz vremenske rupeKnjiga M.K. Jesupa 'Slučaj za NLO' iz 1955. prva je nestanke u Trouglu povezala s vanzemaljcima jer nisu otkrivena tela, ali ni olupine. Velik broj nestanak i Gadisu je ukazivao na 'uzorak čudnih događaja'. Neke teorije navode da je na dnu okeana svemirski brod koji utiče na našu tehnologiju, a jedna i da je Bermudski trougao portal među dimenzijama. Navodi se da brodovi ili letelice, koji se nađu u krivo vreme na pogrešnom mestu bivaju zatočeni ili prebačeni kroz vreme i prostor. Ove teorije svidele su se i Stivenu Spilbergu, koji ih je iskoristio u Bliskim susretima treće vrste. U filmu vidimo posadu Leta 19 koja je bila žrtva otmice vanzemaljaca.

Pilot Brus Gernon u videu, opisuje kako je 1970, dok je leteo s ocem, uleteo u čudni oblak koji se pretvorio u rotirajući tunel. Kad je izašao, s druge strane je oko aviona bila gusta 'elektronska magla'. Kompas u avionu je divljao, a instrumenti su bili pod iskrama. Kad se magla razišla Gernon kaže da su bili miljama od mesta gde su trebali biti.Atlantida ispod TrouglaIzgubljeni grad Atlantida nalazi se u središtu Bermudskog trougla, a tamo je ostala neka tehnologija koja je kriva za nestanke brodova. Oni koji veruju u tu teoriju kažu da se radi o snažnim kristalima, koji su se nekad koristili za napajanje grada. Uz tu se teoriju veže i podvodna struktura poznata kao Bimini zid ili Bimini put, uz istoimeno ostrvce na Bahamima. Zagovornici teorije kažu da je to izgrađena struktura, dok geolozi ipak veruju da je nastala prirodno. Pala je kometaJedna od teorija navodi da se na ovo područje pre 11.000 godina srušila kometa, koja ima neobična elektromagnetska svojstva, koja bi mogla ometati kompase i druge navigacijske sisteme ili čak ometati rad motora. Dokaza za kometu još nema, što ne znači da se možda ne skriva u nekoj od podmorskih brazdi.Amerikanci testiraju tajna oružja?S jedne strane SAD-a imamo Područje 51, a ovde na Atlantiku bazu AUTEC (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center) koja služi za, kao što joj ime govori, podvodna testiranja i ispitivanja. Smeštena je kod ostrva Andros na Bahamima, u samom središtu Trougla, i neki veruju kako američka mornarica ne testira samo podmornice, oružja, sonare i drugu vojnu pomorsku opremu. Povezano s gornjom pričom o vanzemaljcima, nekoliko teorija navodi da su oni i ovde u igri te se u bazi vanzemaljska tehnologija pokušava iskoristiti i replicirati. Pa je prema tome moguće i da zbog toga padaju avioni i nestaju brodovi.Loše vreme i loša navigacija su najgora kombinacijaAmerička nacionalna uprava za okeane i atmosferu navodi da se neki nestanci brodova i letelica mogu objasniti naučno. Među objašnjenja su uključene erupcije metana ili geomagnetski poremećaji. Mnogi nestanci mogu se objasniti faktorima iz okoline. Većina tropskih oluja i uragana u Atlantiku prolazi kroz područje Bermudskog trougla, a upravo su oluje potopile brojne brodove na tom području pre naprednih vremenskih prognoza.

http://www.youtube.com/watch?v=CQ7eC2Npfp4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track