MISTERIJA SE NASTAVLJA: Nestali boing traže i kineski sateliti
Foto: Reuters

Neizvesna sudbina 239 ljudi

MISTERIJA SE NASTAVLJA: Nestali boing traže i kineski sateliti

Planeta -
Stručnjaci za bezbednost smatraju da je malo verovatno da je avion bio meta terorističkog napada

KUALA LUMPUR - Četvrti dan potrage za nestalim "boingom" malezijske avio-kompanije, u potragu su uključeni i kineski sateliti visoke rezolucije.

Stručnjaci za bezbednost smatraju da je malo verovatno da je avion bio meta terorističkog napada.

Veruje se da je Iranac sa ukradenim pasošem nameravao da dobije azil u Nemačkoj. Potraga za nestalim malezijskim avionom ušla je u četvrti dan, dok stručnjaci za bezbednost u Evropi, SAD-u i Aziji sve više dovode u pitanje teoriju da je avion bio meta terorističkog napada.

Sveobuhvatna potraga u koju je uključeno četrdesetak brodova mornarica deset zemalja, desetine vojnih aviona, helikoptera, obalska straža, privatna plovila i deset kineskih satelita visoke rezolucije, za sada, nisu uspeli da uđu u trag "boingu 777-200ER" koji je nestao s radara u subotu ujutro, oko sat vremena po poletanju iz Kuala Lumpura ka Pekingu.

Kineski državni mediji javljaju da je Kina odobrila da se 10 satelita visoke rezolucije, koje kontroliše Satelitski kontrolnig centar Sian u severnoj Kini, koriste za navigaciju, praćenje vremenskih uslova, saobraćaja i drugih aspekata potrage za avionom u kojem su dve trećine putnika bili Kinezi, objavili su kineski mediji.

"Do sada, sa svim našim naporima, ima vrlo malo nade za bilo kakve dobre vesti o avionu", rekao je čelnik vijetnamske ekipe za potragu i spasavanje Fam Kjuj Tieu, s čim se slaže istraga i obaveštajni izvori koji navode da je sudbina aviona kompanije Malezijan Erlajns na letu MH370 i dalje obavijena misterijom, prenosi agencija Rojters.Pretraga je proširena na šire područje Tajlandskog zaliva i Južnog kineskog mora, gde je avion izgubio radio vezu i nestao sa ekrana radara.

Potraga za nestalim avionom sa 239 putnika i članova posade sprovodi se i na zapadnoj obali Malezije, severozapadno sve do Andamanskog mora, zasnovano na teoriji da je avion možda neko vreme leteo, pošto je odstupio od svoje putanje.

Iranac sa ukradenim pasošem nameravao da dobije azil?

Kako je saopštila malezijska policija, muškarac koji se sa ukradenim pasošem ukrcao u avion je mladi Iranac za koga se veruje da nije povezan sa terorizmom. Veruje se da je 19-godišnji Iranac putovao u Nemačku gde se nadao da će dobiti azil, navodi policija, a prenosi Bi-Bi-Si.

Snimci putnika koji su imali lažne pasoše
Snimci putnika koji su imali lažne pasoše

"On verovatno nije član neke terorističke grupe", rekao je glavni inspektor malezijske policije Kalid Abu Bakar, dodavši da su vlasti u kontaktu sa njegom majkom koja se nalazi u Nemačkoj i koja je očekivala dolazak svog sina u Frankfurt.

Saopštenje malezijske policije potkrepilo je izjavu koju je Bi-Bi-Siju dao jedan drugi mladi Iranac u Kuala Lumpuru, a koji je rekao da je školski drug jednog od muškaraca koji su se ukrcali u avion sa ukradenim pasošima.On je naveo da su njegov prijatelj i još jedan Iranac, koji je takođe koristio ukradeni pasoš, odseli kod njega pre nego što su otputovali i da su se nadali azilu u Evropi.

Navodi sa Tajlanda ukazuju da su dvojica Iranaca kupili karte za Amsterdam preko Pekinga posredstvom tajlandske putničke agencije i jednog sredovečnog Iranca.

Mladi muškarac je jedan od dva putnika koji su se na let MH370 "Malezija erlajnsa" u subotu ujutru ukrcali sa ukradenim pasošima, jednim italijanskim i jednim austrijskim.

Eksperti kažu da to predstavlja narušavanje bezbednosti, ali da je to relativno uobičajeno u regionu koji se smatra stecištem ilegalnih migranata.

Si-En-En navodi reči jednog američkog obaveštajnog zvaničnika koji je primetio da su okolnosti oko korišćenja ukradenih pasoša slede obrazac sličan trgovini ljudima i da verovatno nemaju nikakve veze sa nestankom aviona.

http://www.youtube.com/watch?v=PVWrnzkXG9A

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track