MISTERIOZNI SIGNAL IZ SVEMIRA: Astronomi zbunjeni, ne znaju odakle potiče!

Ne radi se o bagu teleskopa

MISTERIOZNI SIGNAL IZ SVEMIRA: Astronomi zbunjeni, ne znaju odakle potiče!

Planeta -
Astronomi iz opservatorije Arekibo uhvatili su superbrzi snop, trajanja tri milisekunde, čiji opis savršeno odgovara snopovima koje su otkrili njihove kolege iz Australije

Kada su astronomi sa opservatorije Parkes u Australiji 2007. godine uhvatili misteriozni signal iz nepoznate, daleke galaksije, mnogi su bili skeptični.

Antena radioteleskopa Parkes, široka 64 metara, uhvatila je superbrzi snop radio talasa, koje je naizgled proputovao tri milijarde svetlosnih godina kako bi došao do nas. Trajao je samo nekoliko milisekundi.

Prozvan "Lorimerov snop" po astronomu koji ga je prvi otkrio Dankanu Lorimeru, pojavio se još šest puta do 2013. godine, ali svaki put je uhvaćen samo uz pomoć teleskopa Parkes.

Brojni naučnici izrazili su ozbiljne sumnje da se radi o problemu u opremi teleskopa, nasumičnoj pogrešci ili signalu koji potiče sa Zemlje. Ali, kritike je nedavno ućutkao teleskop Arekibo u Porto Riku, najveći radioteleskop s jednim prijemnikom na svetu, koji se proslavio u Bondovom filmu "Zlatno oko".

Astronomi iz opservatorije Arekibo uhvatili su superbrzi snop, trajanja tri milisekunde, čiji opis savršeno odgovara snopovima koje su otkrili njihovi kolege iz Australije. Misteriozni signali, ispostavilo se, ipak nisu samo "bag" teleskopa Arekibo.

Naučnici se sada nadaju da uhvate još signala kako bi mogli da ih precizno lociraju. Signali su toliko kratki jaki da moraju da dolazi iz veoma gustog izvora, tvrdi astronom Skot Ransom.

Što bi taj izvor mogao da bude? Teorija je više nego uhvaćenih signala. Sudar neutronskih zvezda i crnih rupa, snopovi iz magnetskih neutronskih zvezda - magnetara, gašenje prastarih crnih rupa, velike magnetne zvezde, ili rotirajuća neutronska zvezda koja se pretvara u crnu rupu.

"Zaista moramo da otkrijemo preciznu lokaciju signala. Na taj način videćemo odakle potiču - nadamo se iz drugih galaksija, čiju ćemo udaljenost moći da izračunamo, kazao je Ransom.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track