Mlekare pozdravljaju odluku vlade o aflatoksinu

Promena pravilnika

Mlekare pozdravljaju odluku vlade o aflatoksinu

Društvo -
Mlekare naglašavaju da se usaglašavanjem pravilnika shodno ovim, međunarodno prihvaćenim principima, uvažava postulat o bezbednosti mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji

BEOGRAD - Nacionalna asocijacija prerađivača mleka (SEDA) pozdravila je promenu pravilnika o dozvoljenim količinama aflatoksina u mleku, ističući da se time stvaraju preduslovi da se nacionalni sistem bezbednosti hrane sistemski unapredi uz uvažavanje interesa potrošača, farmera i mlekara u celini.

"Podršku za promenu pravilnika nalazimo upravo u "prepisanim" regulativama EU, kao i preporukama CodexAlimentarius-a, na koji se oslanjaju zakonska rešenja EU, a koja predviđaju mogućnost korekcija dozvoljenih vrednosti kontaminenata u hrani, uvažavajući klimatske uslove, nacionalne interese zemalja članica, nova naučna saznanja, kao i ekonomske okolnosti i ograničenu dostupnost hrani", ističe se u saopštenju.

Mlekare naglašavaju da se usaglašavanjem pravilnika shodno ovim, međunarodno prihvaćenim principima, uvažava postulat o bezbednosti mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji.

"Nacionalna asocijacija prerađivača mleka smatra da prilagođavanje pravilnika o dozvoljenim vrednostima kontaminenata u hrani, kada se steknu uslovi, bude uređen na način da se nivo bezbednosti hrane podiže progresivno u definisanom vremenskom periodu sa ciljem dostizanja standarda EU, čime bi se stvorila osnova za dalje unapređenje institucionalnog okvira i dobre prakse na svim nivoima, od "farme do trpeze", a samim tim i potpuno povratilo poverenje potrošača", dodaje se u saopštenju.

SEDA ukazuje da je, u cilju daljeg jačanja institucionalnog dijaloga i razvoja sistema bezbednosti hrane, resornom ministarstvu ustupila poziciju u okviru rada Komisije za bezbednost hrane - Evropske mlekarske asocijacije (EDA) .Tim činom su, kako ističu, želeli da potvrde opredeljenost daljoj afirmaciji i jačanju mlekarskog sektora u Srbiji.

"Na kraju, Nacionalna asocijacija prerađivača mleka će i ubuduće odbijati da učestvuje u nametnutom medijskom rešavanju problema, čiji je jedini rezultat degradacija srpske poljoprivrede i farmera. Želimo da verujemo da će se uvažavanjem svih posledica ove krize, budući izazovi resavati isključivo na institucionalnom nivou i uz zaštitu vitalnih nacionalnih interesa", zaključuje se u saopštenju.

Nacionalna asocijacija prerađivača mleka (SEDA) osnovana je u novembru 2011. godine i trenutno ima osam mlekara-članica: Niška mlekara, Meggle, Šabac, Kuč, Ekomlek, Lazar, Muza i Leskovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track