MOGUĆE JE UGASITI SVEST KOD ČOVEKA: Naučnici pronašli prekidač za gašenje u ljudskom mozgu!
Foto: Nemanja Pančić

Revolucionarno otkriće

MOGUĆE JE UGASITI SVEST KOD ČOVEKA: Naučnici pronašli prekidač za gašenje u ljudskom mozgu!

Život -
Mohamad Kubeiši i njegov naučni tim pomoću elektroda stimulisali su različite delove mozga kako bi ustanovili odakle dolaze napadi epilepsije

Dok su operisali mozak žene obolele od epilepsije, neurolozi sa Univerziteta Džordž Vašington stimulisali su područje nenog mozga što je neočekivano, i trajno, prouzrokovalo da pacijentkinja izgubi svest.Naime, Mohamad Kubeiši i njegov naučni tim pomoću elektroda stimulisali su različite delove mozga kako bi ustanovili odakle dolaze napadi epilepsije.Jednu elektrodu smestili su pored klaustruma, područja koje nikad pre nije bilo stimulirano.Klaustrum je tanak vertikalan naboran listić subkortikalne sive materije u središtu mozga čija je uloga još nepoznata modernoj nauci, ali pretpostavlja se da služi kao komunikacijski most između dve polovine mozga, a posebno onih područja koja služe za koncentraciju. On je poput dirigenta u orkestru koji sinhronizuje različite delove mozga."Kada su pustili električne impulse u taj deo, žena bi se onesvestila. Prestala je da čita i nije odgovarala ni na vizuelne ni na auditivne naredbe, a njeno disanje bilo je usporeno. Čim bi stimulacija prestala, odmah bi joj se vratila svest, ali se nije sećala šta se u međuvremenu dogodilo. Ista stvar dogodila bi se svaki put kad bi stimulisali to područje, a eksperiment je trajao dva dana. Da je simulisan deo mozga koji je odgovoran za govor ili kretanje, odmah bi prestala da govori ili da se kreće. Ali ovako je njen govor postajao sve tiši, a njene kretnje sve usporenije sve dok nije izgubila svest. Pošto tokom stimulacije nije zabeležena epileptička aktivnost, naučnici su sigurni da nesvestica nije bila rezultat napada", piše Helen Tomson u magazinu Nju Sajantist.

Naučnik Kubeiši smatra da rezultati sugerišu da klaustrum zaista igra vitalnu ulogu kad se govori o svesti."Uporedio bih ga s automobilom. Auto ima mnogo delova koji upravljaju njegovim kretanjem, ali postoji samo jedno mesto na kojem možete da okrenete ključ i upaliti sve. Smatram da smo pronašli ključ za svest", rekao je on.Ipak, ovo otkriće treba uzeti s rezervom, pošto su ženi uklonili hipokampus kako bi izlečili epilepsiju - ona ne poseduje "normalan" mozak, stoga bi ovo istraživanje, kako bi se potvrdilo, trebalo sprovesti na više ljudi.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track