MONSTRUOZNO: Ubijeni Srbi iz Jasenovca "savršeno gnojivo"!

Rasizam na Fejsbuku

MONSTRUOZNO: Ubijeni Srbi iz Jasenovca "savršeno gnojivo"!

Društvo -
To je otvoreni rasizam, posebno kada se objavljuju fotografije leševa sa natpisom iz serije `Srećan sam kada vidim mrtve Srbe`, kaže Andrej Fajgelj, tvorac Međunarodne inicijative za praćenje antisrbizma

BANJALUKA - Organizacija "Međunarodna inicijativa za praćenje antisrbizma" pronašla je monstruoznu "publikaciju" na jednoj od stranica Fejsbuka! Naime, uz fotografije žrtava ustaškog logora Jasenovac napisan je popratni tekst: "Srbi - savršeni kao gnojivo"!

Direktor Kulturno-istorijskog centra u Novom Sadu i tvorac "Inicijative" Andrej Fajgelj navodi za Glas Rusije da su snimili tu "publikaciju" i objavili je na svojoj stranici uz kritiku.

"Nakon toga Fejsbuk je povukao tu objavu. To je upravo ono što mi radimo - razobličavamo govor mržnje na internetu", kaže Fajgelj. On ističe da je apsurd da je, u ime govora mržnje, Fejsbuk stranicu "Inicijative" blokirao, a kritikovanu - ostavio."

Fejsbuk nije mogao da nađe govor mržnje zato što njega ne samo da nema među našim objavama, nego smo i stranicu i komentare administrirali tako da smo u nekoliko navrata opominjali komentatore i zabranjivali neke komentare koji su odgovarali mržnjom na mržnju. Žalili smo se na odluku Fejsbuka pre više od mesec dana, ali naša stranica je do danas zabranjena" - dodaje on.

Fejsbuk od početka ima problema sa privatnošću, a, sa druge strane, kao i internet uopšte, doneo je veliku slobodu i povremeno se postavlja pitanje da li ta sloboda treba da bude apsolutna i da li može da bude omogućeno ljudima da je zloupotrebljavaju.Sa antisrpskim raspoloženjima i nadalje se suočavaju ne samo oni koji rizikuju da se vrate na svoja ognjišta u Hrvatsku ili na Kosovo i Metohiju. Dovoljno je registrovati se u društvenoj mreži Tviter i pronaći slogani tipa: "Mrzim Srbiju i njen narod", koji je, prema rečima Andreja Fajgelja, donedavno bio najpopularniji "hašteg" u regionu.

"To je otvoreni rasizam, posebno kada se sa tom ključnom rečju objavljuju fotografije leševa sa natpisom iz serije `Srećan sam kada vidim mrtve Srbe`. Mi ne shvatamo zašto je `Fejsbuk` zatvorio stranicu koja se bori protiv takvih pojava", rekao je Andrej Fajgelj.

U ustaškom kompleksu Logor smrti "Jasenovac" ubijani su mahom Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti. Ubijana su i deca, i to na najstrašnije načine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track