MOŽE SAMO KOSOVO: Kataloncima zabranjen referendum!

Ustavni sud Španije neumoljiv

MOŽE SAMO KOSOVO: Kataloncima zabranjen referendum!

Planeta -
Dugo najavljivani referendum, od koga strepe madridske vlas ti, Katalonci su nameravali da dorže 9. novembra, sa pitanjem Da li želite da Katalonija bude država?. Španska vlada je referendum proglasila za nezakonit

MADRID - Ustavni sud Španije proglasio je nezakonitim sazivanje referenduma o samoopredeljenju u Kataloniji, koje je prethodno odbacila i španska vlada, zadavši tako udarac katalonskim vlastima koje su planirale izjašnjavanje za novembar.

"O okviru Ustava, jedna autonomna zajednica ne može, jednostrano, da sazove referendum o samoopredeljivanju radi odlučivanja o svom statusu u Španiji", naveo je sud u odluci kojom se delimicno poništava izjava o suverenitetu izglasana u katalonskom parlamentu u januaru 2013. godine.

Sud je proglasio "ništavnim i neustavnim" princip prema kojem "narod Katalonije iz legitimnih demokratskih razloga ima karakter političkog subjekta i suverenu nadležnost".

Katalonske vlasti nameravale su da održe referendum o samoopredeljenju te oblasti 9. novembra. Pitanje na referendumu trebalo je da bude "Da li želite da Katalonija bude država?" i ako je odgovor "da" - "Da li želite da ta država bude nezavisna?".

Španska vlada ponavlja da bi referendum bio nezakonit i da se neće održati. U parlamentu će se o ovoj temi voditi rasprava 8. aprila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja