Mrkić: Kofere sprema 13 ambasadora
Foto: Beta Ap

Mrkić: Kofere sprema 13 ambasadora

Politika -
Nije reč ni o kakvoj seči kadrova, niti o partijskom provetravanju srpske diplomatije, već o njenoj profesionalizaciji i osvežavanju

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić najavio je da će u narednih nekoliko nedelja biti popunjena sva upražnjena mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) u svetu i osvežena mreža u svim ispostavama u kojima ambasadori "troše" poslednju godinu službe.

"Nije reč ni o kakvoj seči kadrova, niti o partijskom provetravanju srpske diplomatije, već o njenoj profesionalizaciji i osvežavanju, kako bi mreža diplomatsko konzularnih predstavništava još bolje i efikasnije funkcionisala", rekao je Mrkić.

On je podsetio da trenutno nije popunjeno 13 ambasadorskih mesta u našim predstavništvima u svetu, ali da sedam već imenovanih ambasadora, kojima je predsednik Tomislav Nikolić potpisao ukaze, odlazi na dužnost narednih dana.Kada je reč o ostalim nepopunjenim mestima, tri ambasadora stupaju na dužnost za nekoliko nedelja, a za tri preostala uskoro se očekuju imenovanja na sednici Vlade.

Po Mrkićevim rečima, opozvani su ambasadori iz Pariza, Beča, Skoplja, Sarajeva, Sofije, Kijeva, Meksiko Sitija, Otave, Pekinga, Kanbere, i iz naših misija u Ženevi i Briselu: "Svi oni su premešteni na novu dužnost u zemlji. Upražnjeno je i mesto ambasadora pri našoj misiji u NATO, jer je kolega Branislav Milinković tragično stradao. Naglašavam da u svim srpskim ambasadama u kojima trenutno nema ambasadora, sve poslove kompetentno obavljaju profesionalne diplomate - otpravnici poslova", rekao je Mrkić.

Na pitanje kada će biti imenovani novi ambasadori u Danskoj, Australiji i Kanadi, gde su šefovi naših DKP opozvani još pre nekoliko meseci, Mrkić je objasnio da je tačno da su pre nekoliko meseci opozvani, ali je tačno i to da sa danom opoziva nisu vraćeni u zemlju, i kao primer naveo da je Vida Ognjenović i dalje ambasador u Kopenhagenu.

Vlada je, naveo je šef srpske diplomatije, već predložila nove ambasadore za Dansku i Kanadu, a za Australiju će to biti učinjeno u narednih desetak dana.Kofere put važnih svetskih centara, između ostalih, uskoro pakuju i Rajko Ristić (Pariz), Rade Drobac (Budimpešta), Duško Lopandić (Brisel)...Međutim, tu nije kraj kadrovskim promenama, jer tokom ove godine ističe mandat mnogim ambasadorima, među kojima su i Vladimir Petrović (SAD), Ivo Visković (Nemačka), Stanimir Vukićević (Hrvatska), Milan St. Protić (Švajcarska)...

Planovi Ministarstva u ovim slučajevima su isti kao i za sve druge - biće predložene zamene za te ambasadore kada im isteknu mandati, što će brzo uslediti, naveo je Mrkić i dodao da bi javnost trebalo da bude upoznata sa predloženim zamenama tek kada kandidati dobiju agreman.

Prema Mrkićevim rečima, nastoji se da se najveći broj ambasadora predlaže iz sopstvenih redova, dakle iz Ministarstva spoljnih poslova. Prilikom izbora ambasadora, u Ministarstvu se posebno rukovode stručnim znanjima, profesionalnim iskustvom, ocenama koje su u toku diplomatske karijere dobijali i njihovim dosadašnjim učinkom u jačanju ugleda naše zemlje."Znanje jezika, dostojanstveno diplomatsko ponašanje i maniri se podrazumevaju", poručio je ministar Mrkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track