MRŽNJA: Katolička crkva na čelu hajke protiv ćirilice!
Foto: Reuter

Hrvatski biskupi podržali branitelje

MRŽNJA: Katolička crkva na čelu hajke protiv ćirilice!

Planeta -
Sveštenici u čak 200 crkava i župnih kancelarija prikupljaju potpise za referendum o ukidanju srpskog pisma, što pokazuje najcrnje neoustaštvo, tvrde sagovornici Kurira

BEOGRAD - Trpaju se gde im mesto nije.Katolička crkva u Hrvatskoj direktno se uključila u akciju „Ne ćirilici“ i bez skrivanja preuzela logističku ulogu u prikupljanju potpisa za organizovanje referenduma o ukidanju srpskog pisma u svojoj zemlji. U čak 200 crkava i župnih kancelarija, a uz dozvolu biskupa i sveštenika, građani su mogli da podrže tu inicijativu.- Mi smo uz narod, a posle svega što se dogodilo, ćirilici nije mesto u Vukovaru - istakao je jedan zagrebački sveštenik za Jutarnji list.Nije na Crkvi da odlučujeVerski analitičar Mirko Đorđević kaže da je ponašanje Katoličke crkve u Hrvatskoj skandalozno.- Nije na Crkvi da odlučuje o temeljnim pitanjima države. Mi Srbi koristimo oba pisma i nismo frustrirani. Tamošnji biskupi i sveštenici zaboravili su šta je njihova uloga - da šire ljubav, a ne da raspiruju mržnju i svrstavaju se uz desne, mračne snage. Reagovali smo mi i na dosadašnje ispade, ali nikom ništa, mačku o rep. Ovo je skandal neviđenih razmera i trebalo bi da reaguje EU, čija je Hrvatska članica - istakao je Đorđević.Savo Štrbac, direktor Dokumentacionog centra Veritas, kaže da je u Hrvatskoj na delu vraćanje u devedesete i najcrnje neoustaštvo i neonacizam.- Katolička crkva s braniteljima je glavni pokretač razbijanja ćiriličnih tabli u Vukovaru, a sad lansiraju i ideju promene tamošnjeg ustavnog zakona po kojem nacionalna manjina ima pravo na pismo i jezik tamo gde čini trećinu stanovništva. Sramota! - naglasio je Štrbac i ukazao da jaka Katolička crkva s pola miliona branitelja pokušava da preko pitanja Srba i ćirilice udari na tamošnju vlast, koja je protiv referenduma.Pokazali pravo liceAnalitičar Dragomir Anđelković objasnio je da potezi Crkve ne čude jer su njeni predstavnici bili u prvim redovima ustaškog pokreta tokom Drugog svetskog rata, kao i poslednjeg početkom devedesetih, kad je proterano oko 300.000 Srba.- Povampirili su se opet sada, pola godine nakon što je Hrvatska ušla u EU, i mržnju nastavljaju preko skupljanja potpisa za referendum. Taj odnos prema ćirilici odslikava stav prema Srbima, a koji je prikrivan u procesu pridruživanja Hrvatske EU, kad su se pravili da su prevazišli mržnju. Čim su uzeli člansku kartu EU, pokazali su pravo lice. Licemerje. To više nije politički problem, već socijalna patologija - istakao je on.

Đorđević: oni su zaboravili šta je njihova uloga - da šire ljubav, a ne mržnju
Đorđević: oni su zaboravili šta je njihova uloga - da šire ljubav, a ne mržnju

Zoran Milanović
Zoran Milanović

Nema komentarNADBISKUP HOČEVAR BEZ ODGOVORABeogradski nadbiskup Stanislav Hočevar juče nije bio rad da iznese stav o ponašanju hrvatskih kolega. Na zvanično poslata pitanja do zaključenja ovog broja nije odgovorio. Inače, učešće Hrvatske katoličke crkve u akciji „Ne ćirilici“ samo je nastavak problematičnog ponašanja. Još u aprilu je kardinal Josip Bozanić u Vukovaru podržao ideju branitelja da se taj grad proglasi mestom posebnog pijeteta i izuzme iz primene ustavnog zakona kojim je definisano uvođenje ćirilice u zvaničnu upotrebu.

Vlada HrvatskeUSTAVOM ĆE BITI SPREČEN REFERENDUM O ĆIRILICIHrvatska vlada najavila je da neće dozvoliti održavanje referenduma o upotrebi ćirilice, a ključna brana trebalo bi, prema pisanju Jutarnjeg lista, da bude promena Ustava kojom će se zabraniti izjašnjavanje o osnovnim ljudskim pravima i slobodama.- Verujem da ćemo vrlo brzo promeniti Ustav i odrediti koje vrste referenduma su moguće. Toj nedobronamernoj inicijativi suprotstavićemo se svim pravnim sredstvima i za to nam ne treba Ustavni sud, jer Hrvatski sabor donosi Ustav i sam je ovlašćen da ga tumači - rekao je premijer Hrvatske Zoran Milanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track