MUČE NAROD: Šetaju nas ko majmune

MUČE NAROD: Šetaju nas ko majmune

Društvo -
Zbog neažurnosti RFZO građani moraju na svaka tri meseca da vade potvrde o izabranim lekarima da bi overili zdravstvenu knjižicu

BEOGRAD - Sve puca preko leđa građana.Stotine hiljada građana Srbije koji imaju izabranog lekara moraju to svaka tri meseca da dokazuju Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje! Iako u RFZO i u Ministarstvu zdravlja stalno optužuju građane što neće da izaberu lekara opšte prakse, ginekologa, zubara... i da prema njihovoj evidenciji to nije učinilo više od 1,5 miliona građana, istina je malo drugačija. Naime, veliki broj građana ima izabranog lekara, ali to u RFZO mesecima nisu u stanju da evidentiraju.Zato ispaštaju građani, koji na svaka tri meseca moraju da idu u domove zdravlja po potvrde o izabranom lekaru, jer bez njih u filijalama RFZO neće da im overe zdravstvene knjižice.- Iako godinama imam izabranog lekara, u julu sam morala u firmu da donesem potvrdu iz Doma zdravlja Novi Beograd jer RFZO nije imao evidenciju o tome. Najgore od svega je što sam posle tri meseca opet morala da idem u dom zdravlja po istu potvrdu jer RFZO prvu nije evidentirao u bazi podataka. U mojoj firmi čak 30 kolega ima isti problem. Na šta to liči, zar ćemo zbog neažurnosti RFZO svaka tri meseca dokazivati da imamo izabranog lekara - kaže M. J. sa Novog Beograda i dodaje da u Domu zdravlja Novi Beograd tvrde da su oni sve podatke o izabranom lekaru uredno dostavili.Osim ovog propusta za koji RFZO optužuje domove zdravlja, a domovi zdravlja fond, zanimljivo je i da su u RFZO nekom čudnom logikom građanima koji navodno nemaju izabranog lekara u oktobru overili zdravstvene knjižice do 31. marta 2013. godine, dok su onima koji ih zvanično imaju knjižice overene do 31. decembra ove godine. U RFZO nisu mogli da objasne zašto se pojedinim zaposlenima u istoj firmi knjižice overavaju na tri, a drugima na šest meseci. Iz ove ustanove odgovaraju da „rokovi overe ne zavise od toga da li osiguranici imaju izabranog lekara, već po kojem osnovu su osigurani“.

Ministarstvo zdravlja: Sve je u nadležnosti RFZOU Ministarstvu zdravlja Kuriru je rečeno da je sve u nadležnosti RFZO, dok u kabinetu direktorke Doma zdravlja Novi Beograd Božice Novaković do zaključenja ovog broja nismo uspeli da dobijemo odgovor zbog čega RFZO nije dostavio podatke o izabranom lekaru.Krivi su domovi zdravljaU RFZO krivicu svaljuju na domove zdravlja koji im, kako tvrde, ne dostavljaju informacije o izabranim lekarima.- Određeni broj osiguranika koji su izabrali lekara nažalost je prinuđen da prilikom overe knjižice dostavlja RFZO izjavu o izabranom lekaru. To je iz razloga što nam pojedini domovi zdravlja ne dostavljaju ažurno izjave o izabranom lekaru, koje su osiguranici potpisali kod njih u ustanovi - kažu u RFZO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja