MUČENICI: Bugari najnapaćeniji narod u 2012, Srbi na 23. mestu!

Agencija Galup

MUČENICI: Bugari najnapaćeniji narod u 2012, Srbi na 23. mestu!

Društvo -
BiH zauzela 13. mesto, Crna Gora je na 24. poziciji, Slovenci na 54, a Hrvati na 62. mestu

VAŠINGTON - Bugarska je već treću godinu uzastopno vodeća na listi država čiji su građani najviše patili u 2012. godini u pogledu egzistencijalnih uslova, dok je Srbija zauzela 23. poziciju, prema istraživanju američke agencije "Galup".

Čak 39 odsto Bugara je, prema tom istraživanju, navelo da živi toliko teško da se njihov život može smatrati patnjom. Međutim, Bugari ovog puta nisu usamljeni, pošto je 37 odsto građana Jermenije takođe navelo da živi teško, a za njima slede građani Kambodže, Haitija, Mađarske, Madagaskara. Na sedmom mestu je Makedonija, sa 31 odsto "paćenika", jedina od bivših jugoslovenskih republika koja se našla u Top 10, a iza nje je Iran.

U Galupovom istraživanju, kojim su obuhvaćene 143 zemlje, građani su ocenjivali svoje trenutne živote i očekivanja u budućnosti sa ocenama od nula do deset, a oni koji su dali ocenu četiri ili nižu, nalaze se u stanju patnje.U 20 od 143 države i regiona, najmanje jedna četvrtina odraslih je navela da živi u stanju patnje. Među regijama i kontintentima sa najviše patnje, zemlje Južne Azije su na prvom mestu (24 odsto), slede zemlje Balkana (21 odsto), Bliskog istoka i severne Afrike.

Najniži nivo patnje je na Islandu, u Katar, Švedskoj, Norveškoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nigeriji, Švajcarskoj, Venecueli, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Danskoj, Tajlandu, Holandiji, Kuvajtu i Libiji. Bosna i Hercegovina, čijih je 27 odsto građana reklo da im život ne može biti gori nego što je sada, zauzela je 13. mesto, Crna Gora je na 24. mestu (23 odsto), Slovenija na 54. (14 odsto), a Hrvatska na 62. mestu (13 odsto).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track