Mudžahedin iz Zenice poginuo u Siriji
Foto: Reuter

Dobrovoljac na ratištu

Mudžahedin iz Zenice poginuo u Siriji

Crna Hronika -
Čak 52 osobe iz BiH bore se u sirijskom ratu na strani opozicije i među njima ima poginulih i ranjenih

SARAJEVO - Još jedan državljanin Bosne i Hercegovine poginuo je na ratištima Sirije, a reč je o nekadašnjem pripadniku odreda El-Mudžahid Feridu Tatareviću iz Zenice.

Prema ranijim informacijama koje je saopštila Federalna BH TV, 52 osobe iz BiH bore se u sirijskom ratu na strani opozicije i među njima ima poginulih i ranjenih. Oni u Siriju navodno stižu preko turskog grada Antakije, gde se okupljaju dobrovoljci protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada.

El-Mudžahid je bila jedinica koja se u posleđem ratu u BiH borila u sastavu 3.korpusa tzv. armije BiH, a osnovana je po naređenju Rasima Delića 13. avgusta 1993. godine i bila je astavljena od islamskih dobrovoljaca koji su na teritoriju

BiH, pod kontrolom vladinih snaga, stizali preko Hrvatske. Borili su se protiv srpskih, a kasnije i protiv hrvatskih snaga.Iako ne postoji precizna evidencija o broju stranih dobrovoljaca zbog više različitih identiteta koje su koristili, evidentirano je oko 400 osoba koje su različitim kanalima komunicirale sa lokalnim vlastima, tražeći overu dokumenata ili slične usluge.

Sirijska vojska ulazi u Jabrud

Sirijska vojska ušla je danas u istočni deo grada Jabruda, poslednjeg bastiona pobunjenika uz libansku granicu, severno od Damaska, i napreduje prema glavnoj gradskoj ulici, javila je libanska televizija Al Majadin, a potvrdila sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Osvajanje Jabruda bi omogućilo da režimske snage preseku sve linje snabdevanja pobunjenika iz Libana, prenosi AFP. Jabrud se nalazi u blizini autoputa koji povezuje Damask sa nekadašnjim trgovinskim sirijskim središtem Alepom na severu i obalom Sredozemnog mora na zapadu.Pobunjeničke snage u Jabrudu predvodi Al Nusra front, blizak Al-Kaidi, dok na strani režimskih snaga učestvuju i pripadnici libanskog Hezbolaha.

Opservatorija za ljudska prava navodi nepotvrđenu informaciju da je u jučerašnjim borbama ubijen i Abu Azam Al-Kuvaiti, komandant Al Nusre. Na hiljade ljudi je pobeglo iz Jabruda, koji ima 40.000 do 50.000 stanovnika, tokom bombardovanja i granatiranja prošlog meseca, koji su prethodnili napadu režimskih snaga.Vladine snage poslednjih meseci ostvaruju uspehe i duž pomenutog autoputa i u okolini Damaska i Alepa, preuzimajući inicijativu u konfliktu koji ulazi u četvrtu godinu.U sirijskom građanskom ratu dosad je poginulo više od 140.000 ljudi, a 2,5 miliona je pobeglo u inostranstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja