MUKE SA GM HRANOM: Možeš da prijaviš, ali nemaš kome!
Foto: Shutter.

Građani ne mogu da se žale

MUKE SA GM HRANOM: Možeš da prijaviš, ali nemaš kome!

Društvo -
Istraživanje Kurira pokazalo da za jedan dan ne samo da je nemoguće odneti sumnjiv proizvod na analizu već nije moguće ni saznati kome

BEOGRAD - Imaš pravo da proveriš proizvod, ali niko ne zna gde.Ukoliko građanin posumnja da proizvod koji jede sadrži genetski modifikovane organizme (GMO) i odluči da ga odnese na analizu, čekaju ga prave Tantalove muke, jer će dan provesti razgovarajući s birokratama.Prebacivanje odgovornostiNovinarka Kurira je, kao običan građanin, pozvala Upravu za bilje u Ministarstvu poljoprivrede kako bi pitala kome da se obrati kako bi nadležni proverili „kornfleks“ iz uvoza, pošto sumnja da sadrži GMO. Ljubazna gospođa rekla je da možemo sami da ga odnesemo na analizu, ali ako to platimo. Međutim, kad smo upitali kome treba da odnesemo proizvod, nastali su problemi. Prvo je rekla da se obratimo poljoprivrednoj inspekciji, a onda se predomislila.- Ako je poljoprivredna inspekcija dozvolila da se proizvod uveze, ima i dokaz da je bezbedan. Ukoliko ste ga kupili u prodavnici, pozovite tržišnu inspekciju - rekla je ona.Automatske sekretariceKad smo pozvali broj tržišne inspekcije 0800 102 101, istaknut na sajtu Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine, javila se automatska sekretarica: „Ovaj servis je besplatan“, a onda nastavila: „Vaš poziv sada ne može biti opslužen, pokušajte kasnije“. Pokušavali smo bezbroj puta, ali uz isti odgovor - iako na sajtu piše da „servis radi 24 sata“.Kad smo pozvali tržišnu inspekciju u Nemanjinoj ulici, ljubazni gospodin je odgovorio da je analiza u nadležnosti poljoprivredne inspekcije, a kad smo mu rekli da su nas oni uputili na njih, dao nam je broj kabineta načelnika tržišne inspekcije Gorana Macure. U kabinetu su rekli da je Macura na sastanku i da pozovemo kasnije ili da se obratimo pomoćnici ministra trgovine Lidiji Stojanović. Sekretarica u kabinetu Stojanovićeve rekla je da oni nisu nadležni.- Mi ne radimo prehrambene proizvode. To radi ili poljoprivredna, ili sanitarna inspekcija - kazala je ona nabusito.Nikog nema u kancelarijiU poljoprivrednoj inspekciji, čiji broj nismo našli na sajtu ministarstva, već na informacijama, uputili su nas na kancelariju inspekcije za kvalitet, gde se niko nije javio. Ponovnim pozivom na prethodni broj rečeno nam je da su sigurno svi na terenu.Inače, kako je Kurir ranije pisao, u Srbiji je zabranjen uvoz GM hrane, ali je dozvoljeno da proizvodi sadrže 0,9 odsto GM sastojaka, koji na deklaracijama nisu naznačeni.

Građanin plaća analizuU Ministarstvu poljoprivrede Kuriru je rečeno da poljoprivredna inspekcija kontroliše proizvode na granici prilikom uvoza.- Ukoliko građanin posumnja u ispravnost analiza, može zahtevati vanrednu inspekcijsku analizu upućivanjem prijave Upravi za zaštitu bilja ili Upravi za veterinu, u zavisnosti od toga o kom proizvodu je reč - kažu u tom ministarstvu.Oni dodaju da ukoliko je građanin pogrešio, on mora da plati analize, a ako je bio u pravu, analizu, ali i kaznu, plaća uvoznik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track