MULTIMILIONER: Mišković se obogatio uz Miloševića i Koštunicu
Foto: BETA

Hapšenje Miškovića - pad najvećeg srpskog tajkuna

MULTIMILIONER: Mišković se obogatio uz Miloševića i Koštunicu

Društvo -
Najbogatiji Srbin početni kapital stekao uz pomoć političkih veza devedesetih godina, a imperiju napravio u vreme vlasti DOS

BEOGRAD - Preko naše grbače postao multimilioner.Najbolji opis uspona Miroslava Miškovića dat je u depeši američkog ambasadora u Beogradu, do koje je došao Vikiliks, a u kojoj se navodi da se najbogatiji srpski tajkun ludački obogatio 90-ih godina na plećima građana Srbije koji su posrtali pod teretom sankcija!Krenuo iz hotelske sobeVrtoglavi uspon, navodi se u jednoj depeši, omogućio mu je tadašnji direktor Uprave carina Mihalj Kertes, bliski saradnik Slobodana Miloševića, tako što je kompaniji „Delta“ omogućio privilegovan status koji je podrazumevao i odloženo plaćanje carine posle 45 dana, dok su druga preduzeća morala odmah da plaćaju! To je Miškoviću u vreme hiperinflacije omogućilo dodatnu korist pošto je carinu plaćao znatno kasnije, a ponekad uopšte nije ni plaćao carinske dažbine!Imperija „Delta holding“ nastala je pre skoro dve decenije u sobi hotela „Slavija“ u Beogradu, kada je Mišković osnovao uvozno-izvoznu firmu „Delta M“. U početku je bilo zaposleno njih 11, a danas ima oko 7.200 zaposlenih, sa godišnjim prihodom od 39,1 milijardu dinara.Širenje biznisaMeđutim, Miškovićevo carstvo doživelo je ekspanziju tek posle svrgavanja Miloševića s vlasti 2000.godine.Kako je pred sudskim većem Specijalnog suda u postupku protiv stečajne mafije ispričao Milan Beko, na inicijativu tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, Miroslav Mišković i on dogovorili su se sa direktorom „C marketa“ Slobodanom Radulovićem da se potpiše memorandum po kome slovenački „Merkator“ ne bi mogao da kupio „C market“, već da će to učiniti Mišković preko firme „Primer C“. Osim što je na sumnjiv način došao do najvećeg trgovinskog lanca u zemlji, Mišković je tako svom „Delta Maksiju“ koji je preuzeo sve lokale „C marketa“, obezbedio potpuni monopol u toj oblasti. Zato se privatizacija „C marketa“ nalazi na sada već čuvenom spisku 24 sporne privatizacije, na čijem razrešenju insistira Brisel. Pre prodaje „Delta Maksija“ belgijskom lancu „Delez“ Delta je zapošljavala oko 26.000 radnika, a firma je svoje poslovanje raširila u raznim smerovima - od ugostiteljstva do građevinarstva. Prema navodima stranih agencija, Mišković je godinama finansirao više prozapadnih partija i organizacija.

Milošević i Koštunica bliski svedoci Miškovićevog bogaćenja
Milošević i Koštunica bliski svedoci Miškovićevog bogaćenja

Platio otkup sedam miliona marakaMiroslava Miškovića oteli su 9. aprila 2001. godine pripadnici „zemunskog klana“ ispred sedišta „Delta M“ na Novom Beogradu. Porodica je otkup platila sedam miliona maraka. Posle otmice se oglasio pisanim saopštenjem, u kojem je za kidnapovanje direktno optužio Čedomira Jovanovića, tadašnjeg bliskog saradnika premijera Zorana Đinđića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track