MURINJO SUZAMA NE VERUJE: Samo Portugalac može da zaustavi Liverpul (ANKETA)
Foto: Kurir

Redsi četiri koraka do titule

MURINJO SUZAMA NE VERUJE: Samo Portugalac može da zaustavi Liverpul (ANKETA)

Fudbal -
"Redsi" su svojim igrama, lepom za oko fudbalu, Stivenu Džerardu sa suzama u očima i sinonimu za vernost jednom klubu, navijačima, atmosferi koju imaju, pridobili simpatije onih neutralnih

BEOGRAD - Ko će osvojiti titulu prvaka Premijer lige? Kao retko kad poslednjih godina u trci za naslov najboljeg bore se tri ekipe, o čemu svedoči podatak da su se klubovi 22 puta smenjivali na vrhu tabele. A, još je ređe videti među njima i ekipu Liverpula.

Jedan od najtrofejnijih klubova Engleske na titulu čeka od sezone 1999/2000, a ukoliko sadašnji niz pobeda produži za još četiri, ostvariće se san generacija navijača i 19. titula stići će na Enfild Roud.

Ako treba doneti zaključak na osnovu raspoloženja ljubitelja fudbala - onda nema dileme da Liverpul osvaja titulu. "Redsi" su svojim igrama, lepom za oko fudbalu, Stivenu Džerardu sa suzama u očima i sinonimu za vernost jednom klubu, navijačima, atmosferi koju imaju, pridobili simpatije onih neutralnih.

Eden Azar, Kun Aguero, Luis Suarez
Eden Azar, Kun Aguero, Luis Suarez

Stanje u Srbiji je ipak malo drugačije, jer u Liverpulu, za razliku od Čelsija i Mančester Sitija, nema naših. A u ova dva kluba imamo po dvojicu naših i još nekoliko bivših naših.Trenutno stanje na tabeli Premijer lige je sledeće: Liverpul ima 77 bodova i četiri utakmice do kraja, Čelsi ima 75 bodova i četiri utakmice do kraja, dok Mančester Siti treba da odigra još šest utakmica i ima 70 bodova. Napravili smo analizu završnice Premijer lige i pokušali da odgonetnemo ko će imati najlakši, a ko najteži posao u završnici.

Liverpul, Foto: AP
Liverpul, Foto: AP

LIVERPUL - Četiri pobede do titule

"Titula nam sada neće iskliznuti iz ruku. Slušajte, slušajte, ovaj meč je prošao, idemo u Norič da odigramo isto ovako! Da li ste me čuli!?“, govorio je kapiten Stiven Džerard sa suzama u očima saigračima posle velike pobede nad Mančester Sitijem.Odavno Liverpul nije bio u ovakvoj poziciji. Četiri utakmice do kraja Premijer lige, Stiven Džerard i društvo drže sve u svojim nogama. Pobedama protiv Noriča, Čelsija, Kristal Palasa i Njukasla, "Redsi" bi posle 24 godine osvojili titulu prvaka. Sva je prilika da će meč Liverpul - Čelsi, zakazan za 27. april odlučiti pitanje prvaka. Upravo je Čelsi naneo poslednji poraz Liverpulu i to 29. decembra prošle godine.Čini se da Liverpul ne bi smeo da ima puno problema na gostovanjima Noriču i Kristal Palasu. Iako su ova dva kluba u grčevitoj borbi za opstanak, iako je Palas u seriji od tri pobede, Liverpul je kvalitetnija ekipa i ako ne potceni rivale, uzeće očekivanih šest bodova.

http://www.youtube.com/watch?v=we5DZOWYZdI

U poslednjem kolu na Enfild dolazi ekipa koju bi, da mogu da biraju, verovatno i izabrali - Njukasl. "Svrake" su prošle godine odolele na Enfildu (1:1), ali u poslednjih 15 godina nemaju pobedu u Liverpulu. Uz eventualnu svečarsku atmosferu, teško je očekivati da će ekipa u raspadu uspeti da pokvari nominaciju.

Ostaje dakle duel koji bi trebao da se igra 27. aprila. Meč protiv Čelsija, odlučuje mnogo toga, verovatno sve. Pobednik ovog meča svakako bi mogao da stavi jednu ruku na trofej, dok u slučaju remija situacija postaje daleko komplikovanija. Biće to duel najefikasnije ekipe i tima sa najčvršćom odbranom. Liverpul je do sada postigao 93 pogotka, Čelsi "samo" 66. Ali, tim iz Londona je primio svega 24 gola, za razliku od Liverpula koji je 42 puta vadio loptu iz mreže.

Poslednji duel pripao je Čelsiju, koji je golovima Azara i Etoa preokrenuo vođstvo Liverpula golom Škrtela za konačnih 2:1. Poslednji duel na Enfildu završen je rezultatom 2:2, pošto je Suarez izjednačio u sedmom minutu nadoknade vremena.

Neosporno je da hladnokrvni Portugalac Žoze Murinjo zna kako da postavi igru protiv napadačkih ekipa. Odbrana kojom komanduju golman Čeh i naš Bane Ivanović, uz Nemanju Matića koji dominira sredinom terena, Liverpulu će biti velika prepreka. A, eventualni remi možda bi najviše odgovarao Mančester Sitiju.

Čelsi, Foto: AP
Čelsi, Foto: AP

ČELSI - Murinjo adut, Liga šampiona otežavajuća okolnost

"Veoma je teško, ali i važno da zadržimo pobednički niz. Očigledno je da još uvek ništa nije u našim rukama. Moramo da čekamo da Mančester Siti izgubi ili odigra nerešeno, a nama predstoji meč na Enfildu. Ipak, pre Liverpula imamo Sanderlend koji se bori za opstanak. Ali, između njihove borbe za opstanak i naše za titulu, m moramo da budemo gladniji pobede", rekao je kapiten Čelsija Džon Teri.Matematika koja važi u slučaju Liverpula nije relevantna za Čelsi. Čak i da pobedi u sva četiri meča, samim tim i Liverpul, to mu neće osigurati titulu jer mora da čeka makar jedan kiks Mančester Sitija.Možete ga zvati i "Specijalni", i "Posebni", možete ga mrzeti, ali Žoze Murinjo nije neko ko ostavlja ljude ravnodušnim. Međutim, ono što je bitno u ovoj priči je činjenica da je Portugalac majstor taktike. Čelsi ne igra lepo, postiže malo golova, još manje ih prima, to je fudbal koji ne može da privuče pažnju, ali može da donese trofej. Upravo je Portugalac glavni adut "Plavaca" u finišu sezone.

http://www.youtube.com/watch?v=-1Z3-Fhn4vw

Poput Liverpula, i Čelsi ima relativno lak posao u tri od četiri duela. Kod kuće igra protiv Sanderlenda i Noriča, u poslednjem kolu gostuje Kardifu, pa ostaje već pomenuti meč na Enfild roudu protiv Liverpula. Ili bar tako izgleda na prvi pogled, pošto je tim sa Stamford Bridža ove sezone bio vrlo ubedljiv protiv ekipa iz vrha tabele, a bodove prosipao protiv timova iz donjeg dela.Otežavajuća okolnost po "Plavce" je činjenica da su jedini koji igraju Evropu. Murinjo je često tokom sezone apostrofirao činjenicu da je Liverpul u prednosti jer ne igra nijedno evropsko takmičenje, a sada je u istoj situaciji i Siti. Za razliku od njih Čelsi igra polufinale Lige šampiona i to neposredno pre i posle meča protiv Liverpula. Dakle, Murinjo će u sedam dana morati da odigra tri izuzetno teške utakmice.

Mančester Siti, Foto: AP
Mančester Siti, Foto: AP

MANČESTER SITI - Čekajući kiks Liverpula"Nastavićemo da se borimo, ništa nije gotovo. Ako Liverpul pobedi sve mečeve do kraja, to bi značilo da će imati 14 trijumfa u nizu. Ako se to desi, onda zaista zaslužuje da bude šampion. Ako pak ne pobedi u preostalim mečevima, mi ćemo biti šampioni. Nismo zaslužili poraz od Liverpula. Igrali smo dobro, pogotovo u drugom poluvremenu i u poslednjih 15 minuta prvog dela. Imali smo dobre prilike za pobedu, međutim, fudbal se sastoji od dobrih i loših detalja. Pravili smo greške zbog kojih smo poraženi. U drugom poluvremenu je na terenu postojao samo jedan tim, a to smo bili mi. Postigli smo dva gola, imali još nekoliko stopostotnih šansi, a oštećeni smo i za penal, jer je Škrtel igrao rukom. Pogrešili smo kod trećeg gola, Liverpul je to iskoristio i pobedio nas", rekao je trener Manuel Pelegrini. "Građani" su na "Enfildu" u nedelju propustili veliku priliku da pehar usmere ka Mančesteru, ali bi grad Liverpul mogao u narednom periodu da odigra presudnu ulogu u njihovom jurišu ka tituli. Ukoliko Čelsi oduzme makar bod Liverpulu, a oni pobede Everton, uz sve ostale pobede, eto titule u Mančesteru.

http://www.youtube.com/watch?v=XQajDFgmnXI

Siti do kraja ima šest utakmica, od čega četiri na svom terenu. Izabranici Manuela Pelegrinija gostuju Kristal Palasu i Evertonu, a dočekuju Sanderlend, Vest Bromvič, Aston Vilu i Vest Hem. Naoko, najteži meč biće gostovanje četvrtoplasiranom Evertonu u Liverpulu koji se bori za mesto koje vodi u Ligu šampiona.

Ako i pobede u svih šest mečeva, "Građani" mogu da osvoje najviše 88 bodova, te stoga moraju da navijaju za Čelsi na Enfildu pošto Liverpul može da sakupi 89.

Na kraju i reč kladionica. Većina se slaže da je Liverpul najveći favorit za titulu, Siti je drugi favorit, a Čelsi treći. Da će Liverpul osvojiti titulu, kvota trenutno je 1.80. Na Siti se daje kvota 3.20, a Čelsi je faktički autsajder sa kvotom 5.50.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track